Dags att visa käppvett | Göteborgs Fria
  • När jag går över gatan måste jag kunna lita på att andra i trafiken ser den vita käppen och att de stannar, skriver Denise Cresso från Synskadades riksförbund.
Göteborgs Fria

Dags att visa käppvett

Var tredje gravt synskadad person går inte ut själv. Det är för obehagligt och otryggt, skriver Denise Cresso från Synskadades riksförbund, som uppmanar till käppvett.

Jag är blind, men vill inte ge upp att röra mig självständigt överallt i stan. Men oväntade hinder i gatu- och trafikmiljön innebär ständiga olycksfallsrisker när jag ska ut och gå med min vita käpp. Det bästa är att använda mitten av trottoaren för att undvika de stolpar som oftast är placerade vid trottoarkanten eller vid husväggen, men även där står ofta felparkerade cyklar eller felplacerade resväskor i vägen. Detta innebär att jag går rakt på dem. Häromdagen lyckades jag gå på flera cyklar, en reklamskylt och två barnvagnar på den korta sträckan mellan jobbet på Rosenlundsgatan och spårvagnshållplatsen Grönsakstorget. Varuställ eller dåligt avspärrade hinder i gatan är också i vägen.

Det är först när jag pratar med folk i min omgivning som de inser att var de ställer sina saker kan vara av avgörande betydelse för mig och andra synskadade. Så funkar det också för dem som ser hur jag går in i cyklar.

Ibland fastnar jag i handtaget på en vanlig cykel eller än värre en MC som jag i värsta fall kan få över mig. Kanske slår det dig som läser att detta kan gälla även dig – var ställde du din barnvagn eller cykel senast när du bara skulle in någonstans snabbt?

På andra vägar kan det vara grenar som hänger ner, Jag väljer oftast att använda solglasögon just när jag vet att husägaren inte håller efter buskar utmed vägar eller gångbanor. Plötsligt en dag har grenen vuxit ut i ansiktshöjd. Känner du dig träffad så kom ihåg mig när våren och grönskan kommer. Ibland, när jag tröttnat och inser att ingen kommer att kapa utskjutande grenar, tar jag med mig någon ut med en sekatör och gör processen kort med dessa grenar.

Men även trafiken är problem. För några år sedan kom en uppmaning att hålla ögonkontakt med bilförare och andra trafikanter. För några av oss är detta självklart lite problematiskt. När jag går över gatan fungerar det inte att få ögonkontakt med den som kör bil, cyklar eller kör MC. Jag måste kunna lita på att andra i trafiken ser den vita käppen och att de stannar när de ser att jag ger tecken för att gå över gatan. Jag slår ut med min käpp, tutar eller klingar det inte, går jag över. Men du som ser mig, tänk på att vind och regn nästan överröstar trafikljudet och var extra uppmärksam. Detta blir mer och mer viktigt i takt med att fordonen blir allt tystare. Du som cyklar och passar på att genomföra dagens träningspass, du hörs nästan inte alls när du kommer susande.

En undersökning som genomförts av SRF, Synskadades Riksförbund, via Novus, från juni 2016 visar att det endast sju av tio svenskar som faktiskt vet att den vita käppen används av mig och många fler för att tryggt komma fram på gator och torg.

Jag känner gatuhinder, stolpar, trappor och trottoarkanter med hjälp av den vita käppen, som också är en signal till dig att visa särskild hänsyn. Så tack på förhand för att du visar käppvett!

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Är public service-anställda bättre på att googla?

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar.Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon de Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Sargon de Basso är av åsikten att berörda mediekanaler fyller en viktig funktion eftersom han anser att de är de enda som har någorlunda hederlighet och ansvarskänsla. Här delar Jens Ganman med sig av varför han snarare tycker att de statligt stödda mediebolagen helt har spelat ut sin roll.

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2021 Göteborgs Fria