• Västra Götaland har redan infört vårdval bland vårdcentralerna och inom rehab – nu kan även mödrahälsovården öppnas för privata aktörer.
Göteborgs Fria

Strid om mödravården i regionen

2009 infördes vårdval bland vårdcentralerna i Västra Götaland, fem år senare kom vårdval Rehab. Näst på tur kan mödrahälsovården stå. Vänsterpartiet säger nej med hänvisning till ideologi och tror att ett vårdval kan skapa kaos i förlossningsvården.

I januari i år beslutade den blågröna majoriteten som styr regionen att börja förbereda ett valfrihetssystem inom mödrahälsovården. Lagen om valfrihetssystem, ofta kallat LOV, har länge varit en stridsfråga och så väl Vänsterpartiet som Socialdemokraterna säger nej.

– För oss är det en tydlig ideologisk fråga och vi säger absolut nej till privatisering, säger Annette Ternstedt, Vänsterpartiet, och fortsätter:

– När det gäller mödravård är det mycket märkligt, den offentliga mödravården har hög kvalitet. När 98 procent är nöjda, varför ska man då privatisera något som redan fungerar?

Men vid hälso- och sjukvårdsstyrelsens senaste sammanträde kom beslutet att fortsätta med utformningen av den krav- och kvalitetsbok som ska kontrollera verksamheterna. Styrelsens vice ordförande Tony Johansson, Miljöpartiet, säger att han i grunden kan förstå vänsterns kritik.

– Samtidigt kan jag tänka att om man är lite tveksam till privata inslag är det bättre att testa på en verksamhet som verkligen fungerar bra, då har vi ju möjlighet att se hur vårdvalet påverkar.

Att som miljöpartist vilja införa LOV är inte självklart. Tony Johansson påpekar att det faktiskt finns en lagstiftning om vårdval i primärvården, och att det även gäller mödrahälsovården. Men nationellt gjorde MP en uppgörelse med V och S precis efter senaste valet om att ta bort tvånget om LOV i primärvården.

– Jag som miljöpartist är inte jätteentusiastisk till att vi ska ha många privata utförare. Men vi tror inte heller att det kommer att bli en explosion av privata utförare, utan fler idéburna verksamheter, säger han.

Redan i dag finns alternativa utförare i regionens mödravård som har upphandlats enligt lagen om offentlig upphandling, LOU. Tony Johansson menar att ett vårdval skulle vara ett bättre alternativ.

– Vi hoppas att det ska bidra till långsiktigheten, och LOV är ett bättre sätt att kvalitetssäkra än LOU. Där är det väldigt svårt att gå förbi dem som erbjuder ett lågt pris.

Som en del i förberedelserna inför ett vårdval beställdes en konsekvensanalys som kom i juni. Ett antal möjliga risker listas, bland annat vad det gäller journalsystem och att tidskrävande kunder kan väljas bort. Ytterligare en är det som kallas risk för undanträngning, vilket innebär att utsatta kvinnor skulle kunna väljas bort för att de inte är en lönsam grupp. Några exempel är asylsökande gravida, där inte en heltäckande ersättning utgår från Migrationsverket, och EU-medborgare som saknar sjukförsäkring i sitt hemland.

Tony Johansson menar att det är positivt att frågan kommer upp på agendan, och att det redan i dag är grupper som är svåra att fånga upp, och som alla inte tar lika mycket ansvar för.

– Det är en möjlighet att skapa mer jämlikhet och rättvisa för utsatta grupper, om vi kan använda oss av krav- och kvalitetsboken för att lista de människorna som är allra mest utsatta.

Men riskerna måste utredas vidare, och krav- och kvalitetsboken utvecklas. Det som väntar nu är beslut i hälso- och sjukvårdsstyrelsen 30 november, och därefter ska frågan upp i regionfullmäktige 31 januari nästa år. Tidigast kan ett vårdval inom mödravården bli verklighet i september 2017, enligt det blågröna styret.

Annette Ternstedt säger att Vänsterpartiet kommer att föra en intensiv kampanj mot vårdvalet under hösten och vintern, bland annat genom flygbladsutdelning och på sociala medier. Hon säger att de ställer sig bakom alla de risker som listas i rapporten, och lägger till att de befarar att också sjukhusens förlossningsvård kommer att drabbas negativt.

– Om barnmorskor får erbjudande om att jobba dagtid, slippa nätter och helger och kanske till och med få mer betalt – varför skulle de inte ta det då? Det är redan brist på barnmorskor på många avdelningar, och det riskerar att skapa kaos i vår förlossningsvård.

Också när det gäller den geografiska spridningen finns oro för att skillnaderna inom regionen ska bli större.

– Jag bor i Bengtsfors kommun, och det är inte så att man kommer att etablera sig här men däremot i Göteborg kanske. Vad är det då för valfrihet? Vården ska finnas inom rimliga avstånd.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu