• Kvällens matlagningsgrupp bestående av Ali Allababedy, Mihemed Sebri och Osman Kurdo har fullt upp i köket – här tillsammans med Sarah Hansson från Redberg welcome.
Göteborgs Fria

Behovet av sammanhang är fortfarande stort

Drygt ett år har gått sedan Göteborgs centralstation dag och natt fylldes av människor på flykt. Flera organisationer slöt upp i mottagandet, men även såhär ett år senare finns projekt som lever kvar.

– Behovet är fortfarande stort, säger Sarah Hansson från Redberg welcome.

Nästan direkt innanför de öppna dörrarna till Redbergskyrkan står pingisbordet där det råder full aktivitet. Vid borden runt omkring har några slagit sig ner med en kopp kaffe för att prata och överallt hälsas det glatt – många kommer hit varje vecka och känner varandra väl.

Lika mycket rörelse är det i köket där fyra personer i kväll har ansvar för middagen. Hur många de lagar till vet de inte riktigt själva ännu. Allt ifrån 15 till 80 personer kan dyka upp, säger Sarah Hansson som är aktiv i Redberg welcomes styrelse och i arbetsgruppen för matlagningskvällarna.

– De senaste veckorna har varit lite lugnare, kanske för att vi precis har bytt dag från torsdag till onsdag. Men innan dess hade vi några kvällar med 60, 70, 80 personer. Det finns ett så stort behov.

Upplägget för Redberg welcomes matlagningskvällar är ganska enkelt. Varje vecka tar några av de nyanlända ansvar för middagen, handlar gör man tillsammans under dagen för att sedan börja med förberedelserna i kyrkan. För asylsökande är det gratis att äta, resterande betalar 30–40 kronor för middagen. Redberg welcome har också kvar pengar som samlades in förra hösten som de kan använda sig av.

Vid arbetsbordet i mitten av det lilla köket står Nibras Alttelli och skär upp Liba-bröd som han sedan steker och lägger ovanpå salladen.

– Jag är här varje vecka, lagar mat på onsdagar och på måndagar på språkkafé, berättar han.

Nibras Alttelli hjälpte också till som tolk på centralen tillsammans med Refugees welcome för ungefär ett år sedan och har många av sina vänner här.

– Det är ett väldigt bra team här och folk från många olika länder. Syrien, Irak, Iran och Afghanistan… Muslimer, kristna och buddister. Det är aldrig några problem, säger han.

Det är många som har en liknande historia, och som har haft koppling till kyrkan sedan ungefär ett år tillbaka. Då blev nämligen Redbergskyrkan först ett transitboende och sedan också ett boende där Migrationsverket placerade personer som kunde bli kvar i ett antal veckor, och som drevs helt ideellt. Men när det blev problem med försäkringsbolaget fick boendet läggas ner. Kvar stod en massa engagerade volontärer och nyanlända som redan kände varandra väl. Så föddes idén med att styra upp olika aktiviteter under kvällarna.

– I våras hade vi mer uppstyrda aktiviteter, men vi märkte att det fanns ett behov av att bara vara också. Det är något vi i Sverige kanske inte alltid är så bra på, säger Sarah Hansson.

Planen framåt är att fortsätta med språkkafé, matlagning och våffelkafé på lördagar. Det sistnämnda är en idé för att försöka locka dem som kommer mer sällan under kvällstid, dels pensionärer men framför allt nyanlända kvinnor. Det är också den del Sarah Hansson säger att de vill fortsätta att utveckla.

– Vi vill försöka skapa en gemensam aktivitet men där kvinnor kanske får lite extra fokus för att stötta dem.

Maten börjar bli klar och nu är det runt ett 30-tal som har dykt upp till kvällens middag, kanske hinner några fler komma innan det är dags att äta. Mahmoud Zidan kommer in i köket för att kolla läget. Han är också ofta här på matlagningskvällarna.

– Varje vecka lagar vi olika mat, kanske arabisk, syrisk, svensk också. Alla är kompisar, och att bara sitta och prata med varandra, kanske spela lite pingis… Det är jättefint, jag blir glad.

Att det aldrig går att veta hur många som kommer brukar lösa sig, säger Sarah Hansson.

– Visst är de här för att äta, men de är lika mycket här för att umgås. En del av dem som bodde här när det var flyktingboende är alltid här, men de äter inte alltid här, det är bara som en del av deras hem.

Att det inte alltid är helt lätt att träffa folk naturligt i Sverige, visar inte minst att en hel del internationella studenter också gärna kommer. Här finns en bredd av språk, även om många nyanlända vill passa på att träna svenska också utanför de avsatta timmarna för språkkaféet.

– Oavsett om det kommer tio personer en gång är det värdefullt för de tio. Om man inte har någon gör det väldigt stor skillnad, att bara ha någon att fråga. ”Nu fick jag det här brevet från Migrationsverket, jag förstår inte?” eller ”Jag ska flytta hit, var ligger det?”.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu