Recension


Musik
Nafas/Nefes Artist: Karkhana Bolag: Omlott

  • Karkhana.
Göteborgs Fria

Spännande möten i Karkhana

Karkhana innehåller musiker från Beirut, Istanbul och Kairo. Singeln
Nafas släppt på lokala skivbolaget Omlott, får GFT:s kritiker att jubla.

Karkhana bildade 2014 då musiker från Beirut, Istanbul och Kairo möttes med ambitionen att förena element från dessa städers experimentella musikscener. Umut Caglar är med i ensemblen, till vardags i Istanbulbaserade frikazzgruppen Konstrukt, och tidigare bekant musiker för de som följer Omlotts utgivning. Förra året släpptes If you have time – Konstrukts möte med saxofonisten Joe McPhee.

På den tvåspåriga singeln Nafas/Nefes kryddar Karkhana sin frijazzrock med traditionella musikuttryck från mellanöstern – shaabi, tarab och sufi.

I försök att beskriva gruppens sound har Taj Mahal Travellers droppats av kritiker, likaså Kluster. Själv kommer jag att tänka på Faust droniga krautrock, främst genom Michael Zerangs bas och Tony Elis trummor som samverkar för att skapa dova hjärtslag, inte helt olikt Tony Conrads samarbete med Faust på legendariska Outside the dream syndicate, 1972, medan det fantastiska oudspelet från Sam Shalabi (Shalabi Effect) får sväva ovanpå det gungfly som de övriga medlemmarna arbetar fram med allehanda effekter.

Ursnyggt paketerad och limiterad singel från alltid pålitliga Omlott. Enda minuset är att två spår inte är tillräckligt. För den som blir sugen på mer rekommenderas Karkhanas fina liveskiva Live at Metro Al-Madina (Sagittarus).

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Drabbande kärleksbudskap från Blameful Isles

Recension

Blameful Isles is dope! Det skrev Talib Kweli på sitt Facebookkonto efter att ha upptäckt det svenska bandet Blameful Isles. Så rätt han har i detta. Lysande på de tre föregående albumen och än bättre på nya dubbelalbumet Pleroma, skriver Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

De tar ett andetag tillsammans

Recension

Bakom Luft står saxofonisten Mats Gustafsson och säckpipeblåsaren Erwan Keravec. Inhale är deras debutskiva.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu