• "Här finns ingen plats". En mänsklig mur gestaltar Europas gränser.
  • En tetar om flykt spelades också upp.
  • På plats hölls tal där flera personer delade med sig av sina berättelser om flykt.
  • På torsdagskvällen avslutade Asylstafetten den nästan tre veckor långa vandringen på Gustaf Adolfs torg i Göteborg. (För fler bilder, bläddra höger.)
Göteborgs Fria

Asylstafetten gick i mål i Göteborg

Efter 19 dagar på vägarna gick Asylstafetten igår, torsdag, i mål i Göteborg. På Gustaf Adolfs torg delade de med sig av både berättelser och teater om flykt.

2013 gick stafetten för första gången, då från Malmö till Stockholm. 2014 var slutdestinationen Almedalen på Gotland och förra året var det förvaret i Åstorp i Skåne. 10 juli lämnade Asylstafetten Malmö för fjärde året i rad och har sedan dess till fots tagit sig upp mot Göteborg med stopp på ett antal större och mindre orter. Solen sken när de på torsdagskvällen vandrade in på Gustaf Adolfs torg för att uppmärksamma flyktingpolitiken som förs i Sverige, inte minst med tanke på den nya lagen som infördes i juni.

På plats på Gustaf Adolfs torg delar flera av personerna med sig av sina personliga berättelser om flykt. Det är berättelser om att som barn lämna sitt hemland bakom sig för att påbörja den långa vägen till Europa, bara för att väl på plats skickas fram och tillbaka mellan olika länder. Det är också berättelser om att i lagens mening inte ha något land, att vara statslös och sakna rättigheter.

Den svåra vägen till Europa spelas också upp genom en teater på Gustaf Adolfs torg; en liten båt på det stormande havet och hur det väl framme tar stopp vid gränserna som gestaltas genom en mänsklig mur. Här finns ingen plats.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Deprimerade pappor berättar inte för någon”

Att nyförlösta mammor drabbas av depressioner är ganska vanligt, men att också många nyblivna pappor mår dåligt är inte lika känt. Fria samtalar med forskaren Elia Psouni om papporna som faller mellan stolarna hos vården.

© 2024 Fria.Nu