Sveriges flyktingpolitik är inhuman | Göteborgs Fria

Debatt


Asylstafetten
  • Vi vandrar från Malmö till Göteborg för att uppmärksamma hur inhuman Sveriges flyktingpolitik är och för att sprida våra berättelser om hur det är att leva som flykting och som gömd i Sverige, skriver Aman Husseini och Annika Nilsson från Asylstafetten som på torsdag går i mål i Göteborg.
Göteborgs Fria

Sveriges flyktingpolitik är inhuman

Den nya lagen skapar ett samhälle som är omänskligt och som vi inte kan stå bakom, skriver representanter för Asylstafetten.

Den 21a juni röstade riksdagen igenom en ny lag som kommer att göra livet svårare för de som är på flykt. Den nya lagen innebär bland annat tillfälliga uppehållstillstånd och att det blir svårare för familjer att återförenas.

Nu när den här lagen har trätt i kraft kommer det att bli mycket svårare att få permanent uppehållstillstånd i Sverige. Det innebär att människor som har flytt från krig och förföljelse fortsätter att leva under otrygga förhållande. Den som har sökt asyl kan beviljas tillfälligt uppehållstillstånd på tretton månader eller tre år och måste efter det antingen bevisa att hen fortfarande har skyddsbehov eller att hen kan försörja sig själv samt ha slutfört en gymnasieutbildning om hen är under 25 år. Det här är för många väldigt svårt, om ens möjligt och innebär en enorm stress och psykisk ohälsa. För den som kommit till Sverige som ensamkommande innebär den nya lagen att det är mycket svårare att återförenas med sin familj när en väl har fått uppehållstillstånd, ens om hen vet att familjen har det mycket svårt i hemlandet.

När det blir svårare att komma till och få stanna i Sverige lagligt kommer fler att tvingas leva gömda. Som gömd finns du inte i samhället. Du kan inte jobba eller studera, du får inget ekonomiskt stöd från Migrationsverket och du har ingenstans att bo om inte någon öppnar upp sitt hem för dig och man tvingas flytta mellan tillfälliga och otrygga boenden. Att sakna personnummer och ID innebär allt från att du inte kan ha ett bankkonto till att du när som helst kan bli stoppad av polisen och riskera utvisning. Du tvingas leva i ett parallellsamhälle där du är utlämnad till andra människors välvilja för din existens. Du vågar inte söka vård när du blir sjuk eller kontakta polisen om du blir utsatt för våld eller hot av rädsla för att bli utlämnad till myndigheterna. Att leva i ett samhälle där du inte är välkommen och där din existens inte får synas gör människor sjuka både fysiskt och psykiskt.

Den nya lagen skapar ett samhälle som är omänskligt och som vi inte kan stå bakom. Vi vandrar därför från Malmö till Göteborg för att uppmärksamma hur inhuman Sveriges flyktingpolitik är och för att sprida våra berättelser om hur det är att leva som flykting och som gömd i Sverige. Längs vägen stannar vi i flera mindre och större orter och träffar människor för att skapa en förståelse för hur den nya lagen kommer att påverka de som är på flykt. 28 juli vandrar vi in i Göteborg. Kom och var med oss då!

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Är public service-anställda bättre på att googla?

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar.Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon de Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Sargon de Basso är av åsikten att berörda mediekanaler fyller en viktig funktion eftersom han anser att de är de enda som har någorlunda hederlighet och ansvarskänsla. Här delar Jens Ganman med sig av varför han snarare tycker att de statligt stödda mediebolagen helt har spelat ut sin roll.

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2021 Göteborgs Fria