En miljon till hållbarhetsprojekt | Göteborgs Fria
  • Projekt om såväl ekologisk som social hållbarhet kan få bidrag från hållbarhetsfonden.
Göteborgs Fria

En miljon till hållbarhetsprojekt

Projekt om olika livsstilsinriktningar eller om förändrade konsumtionsvanor är exempel på vad göteborgare kan söka pengar till ur ny fond.

För att få ett hållbart samhälle måste man hitta nya innovativa projekt inom hållbarhet. Nu ska alla göteborgare kunna söka pengar ur en ny fond med syfte att skapa en mer hållbar stad.

I de rödgrönrosas budgetförslag som klubbades i Kommunfullmäktige i förra veckan har en miljon kronor avsatts för att finansiera hållbarhetsprojekt runt om i Göteborg. Projekten ska kunna vara vad som helst så länge det har med hållbarhet att göra. Vem som helst ska kunna söka bidraget, både enskilda personer och föreningar.

– Hela idén med en stad är just möten och kreativitet och därför behöver man bejaka och ta emot kreativa idéer och hjälpa människor så att de faktiskt kan testa att genomföra saker, säger Ulf Kamne, MP, som är kommunalråd och ordförande i Bygnadsnämnden.

Han menar att kommunens ansvar inte i första hand är att komma på nya idéer utan att förvalta och ta hand om det som finns och göra det så bra som möjlig.

Ulf Kamne jämför bidraget med liknande bidrag som finns att söka inom kulturvärlden. Det är ett vanligt upplägg i flera kommuner att det finns pengar att söka för olika typer av kulturprojekt. Men något bidrag för privatpersoners hållbarhetsprojekt finns inte i Göteborg i dagsläget.

– Projekt för både social och ekologisk hållbarhet ska kunna söka bidraget. Kanske helst en kombination som till exempel olika livsstilsinriktningar eller hur man kan förändra konsumtionsvanor. Det är där vi ser att vi har de svåraste utmaningarna framför oss, säger Ulf Kamne.

Hur urvalet kommer ske om det är många som söker är inte bestämt ännu. Ulf Kamne säger att processen troligtvis kommer förändras med tiden beroende på hur många som söker.

– Det är just kreativiteten vi är ute efter. Vi vill stimulera idéer och kreativa människor och ge dem som saknar stora resurser en möjlighet att komma igång.

Rekommenderade artiklar

© 2020 Göteborgs Fria