Cirkusskola skapar nya möten | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Cirkusskola skapar nya möten

Tillsammans med Cirkus Cirkör ordnar Stora Teatern nycirkusskola på Stora Teatern och i Sjumilahallen. 120 barn får under några veckor chansen att prova några av nycirkusens alla konster.

Under augusti månad kommer Sjumilahallen i Biskopsgården att fyllas med barn som är sugna på att lära sig utföra akrobatik, parakrobatik, lindans, luftakrobatik och jonglering under en vecka.

– Genom Cirkus Cirkörs träningar hoppas vi att skapa kopplingar mellan Majorna, Biskopsgården och Angered, det är bara bra att våra barn åker mellan stadsdelar och cirkusen blir ett verktyg för att folk ska träffas, säger Kicki Jaballah, arbetsledare och kulturkoordinator på Sjumilahallen, som har funnits i drygt fyra år.

Fritidsledaren Luis Santos är även han positiv till satsningen med cirkusskolan.

– Det blir bra under sommaren när det inte händer så mycket häromkring. Man behöver locka hit folk och det är bra att det finns olika aktiviteter, inte bara en speciell verksamhet. Det behövs också att människor blandas, att några kommer från staden hit. Cirkusintresset kanske inte är så stort nu men det kan ändras fort.

Cirkus Cirkörs arbets- och förhållningssätt handlar om alla människors lika värde, berättar Clara Norman, biträdande verksamhetsledare.

– För oss är olikheter en tillgång som håller oss uppmärksamma på utveckling så att vi tillsammans kan bana nya vägar. Vi är intresserade av vad deltagarna kan – inte av vad de inte kan. Det är ett arbetssätt där lusten att lära är viktig och där tekniken, leken och kreativiteten går hand i hand, säger Clara Norman.

Varför kostar det över 1 000 kronor att träna i centrum och 100 kronor att träna i Sjumilahallen?

– Det finns ju anledningar till prisskillnaden, många barn som bor runtomkring i det området skulle aldrig kunna betala. Vi vill att det ska vara för alla. Även kurserna här på Stora Teatern är subventionerade, cirkusträning är en dyr sysselsättning eftersom säkerheten kräver många välutbildade ledare, säger Niklas Oveborn, ansvarig producent för Cirkusskolan på Stora Teatern, som tillägger att cirkusskolan är populär och att alla platser brukar vara bokade i god tid innan kursstart.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Göteborgs Fria