Fördjupning


Anna Erlandsson
  • Paula Fenjima Manrique skriver inte bara om spel utan även om teknik och film.
  • Kajsa Lundquist utbildar sig för närvarande till speldesigner vid Södertörns högskola. Hon har två år kvar på utbildningen.
  • Tv-spel är ett växande intresse och yrke oavsett kön, men fortfarande riskerar kvinnliga spelexperter att utsättas för hot och hat.
  • Paula Fenjima Manrique känner att hon kan ställa krav på branschen och de spel hon recenserar eftersom hon är anlitad av TV4.
Fria.Nu

”De sa att jag var en hora”

Intresset för tv-spel och datorspel växer sig allt större och fler kvinnor väljer att utbilda sig till spelutvecklare eller recensera spel. Men kärleken till spelen har ett pris.

– De sa att jag var inte var seriös, att jag var en hora och att jag bara spelade för att få uppmärksamhet.

Paula Fenjima Manrique är känd för den stora massan som TV4:s spelexpert. Men medan hon är en förebild för många har hon samtidigt fått ta mycket hot och hat från gamervärlden för att hon tar den plats hon gör.

I dag är det lätt att tro att Paula alltid har sysslat med tv-spel. Men hon började tvärtom spela för bara två och ett halvt år sedan, när hennes dåvarande partner kom hem med en spelkonsol i form av en Playstation 4.

– Jag fastnade med en gång. Det var som en film där man bestämmer vad som ska ske, det var helt episkt och awesome.

Med Paulas egna ord var hon en total n00b, en nybörjare, på spel. Därför började hon att läsa på. Hon sökte sig till olika forum på nätet för att hitta andra som spelade och skapade ett bloggkonto på ett stort spelforum. Men det blev inte som hon tänkt sig.

– Killar på forumet: ”Kolla en brud, här ska vi ragga lite!” Men jag var inte där för att ragga, jag var där för att skaffa spelpolare. De fick ingen respons från mig. Och då blev de arga.

Paula fick frågan om det ens var hon som var på bilderna på hennes konto.

– När de fattade att jag faktiskt var en tjej som gillade spel, då eskalerade det på riktigt. Alla klickade in för att se vem jag var samtidigt som de skrev att jag var en hora.

Redaktionen för spelforumet gav inte Paula något stöd utan uteslöt henne från forumet. En tid senare började hon att skriva spelrecensioner för Feber och Loading men hatet slutade inte. Paula hade tidigare varit med om en våldtäkt i sitt hem och det utnyttjade nu hatarna.

– De lade ut kontaktannonser i mitt namn och med mina bilder och raggade upp snubbar som skulle komma hem till mig. De försökte återskapa det värsta som någonsin hänt mig. Det knackade på dörren jämt och mina nerver var helt trasiga.

– Det var otroligt mycket hat och jag tänkte att ”tänk om jag var en tjej på 16 bast som kom hit och ville spela och möttes av allt det här”. Tänk om de gjorde det här mot henne. Jag är en vuxen kvinna och jag kunde ta det och be folk dra åt helvete. Men mot en ung tjej, det kan gå jävligt illa.

Hot och hat mot kvinnliga spelare och spelskribenter är inget nytt. Flera svenska kvinnor har berättat om hur de bedöms hårdare än sina manliga kollegor och hur detta påverkar deras sätt att jobba och skriva. Även kvinnliga spelutvecklare drabbas av hat men det hindrar inte kvinnor från att söka sig till utbildningarna.

På Södertörns högskola går Kajsa Lundquist. Hon pluggar till speldesigner och har två år kvar av sin utbildning.

– De flesta blir lite förvånade när jag berättar vad det är jag pluggar till. Det blir mycket förklaringar av vad man gör och vad spel är.

Målet för Kajsa är att bli 3d-grafiker och konceptkonstnär. Sedan tre år tilllbaka är hon spelskribent på IGN Sverige. Hon har, precis som Paula, fått en del otrevliga mejl men hon har lärt sig att hantera det. En viktig faktor är de människor som finns i spelcommunityt som vill se en förändring och en mer inkluderande spelhobby.

För en månad sedan var Kajsa gästpostare på Instagramkontot Kvinnohat. Hon valde att skriva om sexismen inom tv-spelsvärlden och nördkulturen.

– Det jag fick mest positiv respons på var ett inlägg där jag skrev att folk tror att om man som tjej säger att man gillar spel så är det bara något man säger för att få uppmärksamhet av killar. Det var något som väldigt många tjejer verkade känna igen sig i och jag blev glad när folk började peppa varandra och säga ”fortsätt spela och skit i vad andra säger!”

Som framtida speldesigner, hur tänker du runt sexismen som finns i många spel?

– Det gäller att se hur världen ser ut och försöka porträttera den på ett vettigt sätt samt se till att inte göra skillnad på alla kön i spel. Då menar jag att inte sexa upp något kön utan att se lika på alla och undvika att hamna i de stereotypa fällor som finns. De är väldigt skadliga för spelarna och för samhället i stort.

Kajsa pekar ut översexualiseringen av kvinnliga karaktärer som en av de vanligaste stereotypfällorna och menar att det finns mycket att lära genom att se på de vettiga karaktärer som gjorts.

– Ta Ellie från spelet Last of us. Varför är hon en relaterbar karaktär? Jo, för att hon inte är porträtterad som en överjordiskt snygg och sexig person. Hon är bara en vanlig tjej med helt vanliga kläder.

I Kajsas klass är bara 9 av 49 elever tjejer – ungefär som det ser ut i den svenska spelbranschen i dag enligt Kajsa. Det låter som en liten siffra men både Kajsa och Paula ser att fler och fler tjejer i dag både spelar spel och väljer att satsa på en spelrelaterad framtid.

Paula är i dag etablerad spelrecensent. Hennes kunskap värdesätts av en stor publik och hon kan ställa krav på branschen och de spel hon recenserar.

– Jag känner att jag kan göra det eftersom jag sitter för TV4. Om branschens spel ska vara något jag vill visa upp ska de innehålla starka kvinnliga karaktärer och något som är värt att visa upp för mig. Det ska inte vara spel riktade till enbart snubbar, det duger inte!

Kajsa ser fram emot när hon är färdig speldesigner även om hon vet att branschen är stentuff.

– Största utmaningen är att komma över det här att man alltid måste vara bäst. För som tjej och tekniknörd finns förväntningarna på att du alltid måste vara lite bättre än killarna för att vara likvärdig med dem. Efter det att fortsätta förändra och så klart göra riktigt bra spel!

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Lajv ska bli tryggare

Sexuella övergrepp, sexism och homofobi är några av problemen som lajvare arbetar hårt för att få bukt med.

© 2024 Fria.Nu