Fördjupning


Anna Erlandsson
  • Cosplay, att klä ut sig till karaktärer från populärkultur, är en växande hobby i Sverige. Här är en grupp karaktärer från främst Guardians of the galaxy på amerikanska Dragon*Con 2013.
  • Pauline Engdahl är en av dem som engagerar sig mot trakasserier. Här cosplayar hon en kvinnlig version av karaktären Neptune Vasilias från animeserien RWBY.
Fria.Nu

Nu lyfts problemen inom cosplay

Cosplay har vuxit explosionsartat i Sverige under de senaste åren. I samband med att hobbyn vuxit har det blivit tydligt att det finns blinda fläckar för hur man hanterar rasism men även tafsande.

– Det spelar ingen roll hur lite eller hur mycket kläder jag har på mig. Det är aldrig okej att objektifiera mig, säger Pauline Engdahl.

Intresset för att klä ut sig och spela andra roller har Pauline haft länge men det var när hon åkte till konventet Närcon i Linköping som en helt ny värld öppnade sig.

– På ett sätt är det precis som när jag var liten och klädde ut mig, men nu med lite andra karaktärer. Inte bara prinsessor hela tiden, skrattar hon.

De två senaste åren har SM i cosplay visats på SVT play vilket har ökat dess popularitet. En klar majoritet av dem som sysslar med cosplay är unga kvinnor och under åren har en debatt väckts om att cosplayare utsätts för sexuella trakasserier i form av tafsande och objektifierande kommentarer på konventen.

Hösten 2015 gjorde Pauline en video på Youtube för att uppmärksamma problemet.

– Det händer verkligen alla. Eftersom det är ett stort problem i cosplayvärlden ville jag lyfta det. Och för att göra något åt det måste man prata om det. Jag tänkte att jag kunde börja där.

Själv har Pauline aldrig upplevt att någon har tafsat på henne. Men hon har fått sin beskärda del av objektifierande kommentarer, både från besökare på konventen och från utomstående.

– Det är väldigt opassande kommentarer om ens fysiska utseende och att de vill göra grejer med en i sovrummet. Sådant som man inte vill höra, vare sig man är i cosplay eller inte.

Spelar det någon roll vilket typ av cosplay du gör?

– Det gör det faktiskt inte. Det är många som tror att om man har på sig mer lättklädda cosplay så händer det oftare men det spelar verkligen ingen roll. Folk gör det ändå.

Arrangörerna för de konvent som Pauline har besökt tar problemet med tafsandet på allvar. Det arbetas nu även på en uppförandekod för cosplayhobbyn för att se till att konventen blir säkra platser.

Paulines plan just nu är att fortsätta lyfta problemet för att på sikt göra cosplaycommunityt till en helt säker plats.

– De som gör sådana här saker måste lära sig att det inte är okej, något som är lättare sagt än gjort. Vägen dit är att fortsätta prata om det och verkligen sätta fokus på att man inte får göra något sådant här.

En annan person som pratar om problem i cosplayhobbyn är Angela Järvela Uchebe. Hon är en av få mörkhyade cosplayare i Sverige och hon höll nyligen en föreläsning om den rasism och diskriminering som hon upplever i hobbyn.

– Jag har fått höra ett par gånger att jag är för mörk för vissa karaktärer som jag vill cosplaya och jag har fått höra rasistiska skämt om karaktärer jag cosplayat. Men jag har sluppit hat på nätet det senaste året.

Tanken att göra en föreläsning om rasism och diskriminering mot mörkhyade föddes på Närcon 2015. Efter att ha bollat tankar med en vän satte hon igång med förberedelserna. Hon försökte göra en undersökning för att ta reda på hur andra mörkhyade cosplayare hade drabbats av rasism.

– Det var svårt att få respons eftersom vita personer ville svara på undersökningen för att inte känna sig uteslutna. Men det var inte det jag var ute efter.

Angela hoppas att fler ska ta rasism på allvar och framför allt våga prata om det mer.

– När det gäller rasismen och hur det påverkar mörkhyade cosplayare bryr sig vissa konvent inte om den frågan lika mycket. Kanske beror det på att majoriteten av dem som sysslar med cosplay är vita och nu lyfts ett problem som drabbar en minoritet i hobbyn.

Vad hoppas du ska hända i framtiden?

– Jag vill ge folk ett annat perspektiv och få dem att förstå att det är inte bara rasismen det måste talas om. Det handlar också om att låta fler mörkhyade synas och höras inom cosplay. Jag vill att folk ska veta att det här är ett problem och att det inte är något som händer i ett annat land, till exempel USA.

Ett konvent är ett evenemang där många personer samlas för att ägna sig åt en viss inriktning av hobbyer, exempevis spel eller japansk populärkultur.

Fakta: 

Vad är cosplay?

Cosplay är en förkortning för costume play och sker ofta på konvent som är inriktade på japansk populärkultur. De som cosplayar försöker efterlikna en karaktär från till exempel ett tv-spel. Cosplay är en hobby som lägger mycket fokus på hantverk, både när det gäller tillverkning av kläder och rekvisita.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Lajv ska bli tryggare

Sexuella övergrepp, sexism och homofobi är några av problemen som lajvare arbetar hårt för att få bukt med.

© 2024 Fria.Nu