• På måndag firas Inte(r)natinaldagen. Slagverksorkestern Kiriaka står för invigningen. Likt förra årets firande kommer denna endagsfestival på Världskulturmuseet att innehålla musik, föreläsningar, workshops, seminarier och utställningar för att lyfta asylrättsfrågor och uppmärksamma papperslösas situation.
Göteborgs Fria

De alternativfirar nationaldagen

Inte(r)nationaldagen är en endagsfestival som innehåller föreläsningar, panelsamtal, musik, workshops, seminarier och konstutställningar för att lyfta asylrättsfrågor och uppmärksamma papperslösa flyktingars situation.

Sveriges nationaldag firas sedan 1893 till åminnelse av Gustav Vasas val till kung 1523 och av 1809 års regeringsform. För den som letar efter alternativ till det traditionella flaggviftandet arrangeras på Världskulturmuseet Inte(r)nationaldagen.

– Vi tycker det är problematiskt att fira nationalstaten när vi samtidigt stänger ute människor som söker sig hit. Att istället göra det här till en internationell dag tycker vi passar bättre då vi lever i en global värld där alla länder är beroende av varandra säger Hanna Aili, från nätverket Ingen människa är illegal, som står bakom arrangemanget.

Syftet med Inte(r)nationaldagen är att fler ska få upp ögonen för den fruktansvärda situation som många som har fått avslag på sin asylansökan befinner sig i. Festivalen vill också sprida information om hur vi alla kan hjälpa till för att förbättra den situationen. Temat för årets festival är ”För alla barns rättigheter”.

– Situationen som papperslösa barn lever under försvinner ofta i diskussionen om papperslösa i Sverige. Vi kommer att lyfta olika perspektiv på detta och kommer att erbjuda olika aktiviteter, som workshops där man får arbeta med paragrafer ur barnkonventionen och vi kommer att ha vittnesseminarium från ensamkommande barn. Vi vill även belysa att det finns många bra insatser som görs för att stärka och inspirera varandra till att fortsätta att arbeta med de här frågorna, säger Hanna Aili.

Barnläkaren Henry Asher och socialantropologen Åsa Wahlström Smith Åsa Wahlström Smith är aktuella med en forskningsstudie om hälsofrämjande vardagsstrategier bland barn i en papperslös situation. Det har aldrig tidigare gjorts en studie i Sverige eller utomlands där barn i papperslöshet själva fått berätta om sin situation.

– Vi har ett välfärdssamhälle och är ett väldigt rikt land men vissa grupper av barn är helt utanför. Visst, de har rätt till skola, sjukvård på lika villkor och tandvård som andra barn, men de är så extremt begränsade i sin vardag och är rädda hela tiden, säger Åsa Wahlström Smith i en intervju med Fria Tidningen.

Studien ger flera rekommendationer i studien som Åsa Wahlström Smith och Henry Ascher hoppas ska nå fram till politikerna. Det handlar om att papperslösa barn inte ska kriminaliseras och bli jagade av polisen och att barnen ska ha samma rätt till prövning för socialt bistånd som andra familjer och barn.

Nu genomför regeringen ändringar i asylreglerna och barnen är enligt många experter de som kommer drabbas hårdast av det nya lagförslaget.

– Samtidigt ska Barnkonventionen bli lag. Jag kan inte se något mer motsägelsefullt i hur man hanterar situationen. Så fort det blir en så kallad kris så tummar man på mänskliga rättigheter och det är otroligt skrämmande, säger Åsa Wahlström Smith.

Åsa Wahlström Smith och Henry Ascher kommer att hålla en föreläsning om sin forskning under Inte(r)nationaldagen.

– Vi är väldigt glada att de ställer upp och medverkar, säger Hanna Aili. Programmet innehåller även panelsamtal som kommer att handla om det integrationsarbete som görs för barn här i Göteborg, det blir även ett aktivistmingel som innehåller en workshop. Vi kommer även ha lite lättare inslag med musik, konst och poesi.

Är det fler som väljer att engagera sig i de här frågorna i dag?

– Det har verkligen varit en mobilisering under hösten och våren och det har vi som arbetar med Ingen människa är illegal märkt av. Vi ser exempelvis ett stort intresse landet över för Folkkampanj för asylrätt, säger Hanna Aili.

Vilka hoppas ni ska komma på måndag?

– Det är en dag för vidareutbildning för oss som arbetar med de här frågorna, men det är även ett bra tillfälle för nya engagerade personer att komma. Förhoppningen är att alla ska besöka arrangemanget. Vi har dessutom bjudit in många asylboenden, så att även de som berörs av de här frågorna kommer, säger Hanna Aili.

Fakta: 

Inte(r)nationaldagen

Var: Världskulturmuseet

När: Mån 6 juni, kl 12-17.

Info: festivalillegal.wordpress.com.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

Solidaritetsorkester med hopp om framtiden

Christopher Ali Solidarity Quartet är svåra att sätta fingret på. Muslimsk mystik, ökenblues och svenskt vemod är några av inslagen på debutalbumet To Those Who Walked Before Us.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu