• Simbi featuring Sanba Zao uppträder på Spelmansstämman. De gör själfull dansmusik inspirerad av den haitiska rootsmusiken.
Göteborgs Fria

”Musiken är ju ett globalt språk”

En manifestation för gränslös musik, gemenskap och viljan att spela tillsammans. Vi ställer tre frågor till Johannes Lundberg, musiker och pressansvarig för Spelmansstämman som går av stapeln på Konstepidemin på lördag.

En dag för musikaliska möten, varför är det viktigt?

– I mötet uppstår nånting nytt. Ett band kan födas, nya idéer kan uppstå. Och just folkmusiken kan hjälpa olika kulturer att mötas och förstå varandra. Musiken är ju ett globalt språk.

Det är en omfattande program, har du några favoritpunkter som du absolut inte vill missa?

– Det känns extra speciellt med våra gäster från Brasilien, Repique Pandeiro Duo – två slagverkare i världsklass som garanterat kommer att få taket att lyfta. Och gillar man brasilianskt måste man kolla in Miriam Alda och hennes grymma band – alla är svenskar men har gjort succé även i Brasilien. Sen ska jag faktiskt spela själv, med Barokksolistene – An Alehouse session, och då är det väl bäst att dyka upp, antar jag.

Är det mer än musik på programmet?

– Allt genomsyras av musik, men lite andra inslag finns också. Graffitikonstnären Jonatan ”Ollio” Josefsson kommer att måla live. Och är man sugen på att själv pyssla med händerna ska man vara med på tumpiano-workshopen. Barnteater – med en massa musik, förstås – blir det också.

– Sedan är det som inte står i programmet lika viktigt – hänget i baren, att träffa nya och gamla vänner och att jamma inpå småtimmarna.

Fakta: 

• 28 maj kl 14–02, fri entré, Konstepidemin, Konstepidemins väg 6

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Drabbande kärleksbudskap från Blameful Isles

Recension

Blameful Isles is dope! Det skrev Talib Kweli på sitt Facebookkonto efter att ha upptäckt det svenska bandet Blameful Isles. Så rätt han har i detta. Lysande på de tre föregående albumen och än bättre på nya dubbelalbumet Pleroma, skriver Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu