Maria Jacobson

Inledare


Inledare
hbtq

  • Sverige har ådragit sig internationell kritik för det bristfälliga arbetet mot hatbrott, som klassas som särskilt allvarligt då det kränker människovärdet, skriver Maria Jacobson.
Göteborgs Fria

Hur ska det gå med stadens MR-arbete?

Jag känner mig riktigt demokratiskt uppiggad efter fredagens
HBTQ-rådsmöte, skriver Maria Jacobson.

Läsare av texter på denna plats vet att jag ofta är hård i mina omdömen om stadens hantering av detta arbete. Men på vissa punkter vill jag ge staden cred. Det gäller exempelvis HBTQ-rådet som lyder direkt under kommunstyrelsen. I rådet sitter ett antal mycket skarpa personer, både från de politiska partierna och från medborgarhåll. De tillhör nog också stadens mest vassa kritiker. Jag rekommenderar ett besök på något av rådets möten, som är öppna för allmänheten.

Eftersom det heter HBTQ-råd är det lätt att tro att endast frågor på det området avhandlas. Men så är det inte. Snarare är det ett brett normkritiskt förhållningssätt med betoning på HBTQ som präglar rådets diskussioner och beslut. Med den kritiska blicken granskas handlingsplaner och politiska beslut, vare sig de gäller elevhälsa, äldreomsorg, stadsplanering eller våld i nära relationer. Den som vill få en bild av vad kommunen uträttar - och inte uträttar - har stor nytta av att följa HBTQ-rådet.

När jag var där senast, i fredags 13 maj, avhandlades bland annat stadsledningskontoret förslag på övergripande strategi för arbetet med mänskliga rättigheter. Det förslag som nu är under politisk behandling presenterades i höstas och sågades av i princip samtliga remissinstanser, bland andra HBTQ-rådet, funktionshinderrådet och stadsdelsnämnder. Jag sågade det själv i GFT i oktober 2015 och beskrev det som tandlöst. Nu har det omarbetats. Vissa ledamöter i rådet menar att det nu har förbättrats och att utredaren till viss del tagit fasta på kritiken. Dock är det fortsatt ovisst var enheten för mänskliga rättigheter placeras. Nu finns det på stadskansliet och politiska krafter verkar för att det ska vara kvar där, nära maktens centrum i staden.

Annat intressant som togs upp på mötet var det trygghetsarbete Göteborgs stad startat i samarbete med polisen. Bland annat har en enkät riktats till invånare i olika stadsdelar. En ledamot i HBTQ-rådet ansåg att det är anmärkningsvärt att utsatta grupper - exempelvis HBTQ-personer - förbigicks i enkäten, liksom hatbrott.

Till fredagens möte var också polisens nyinrättade demokrati- och hatbrottsgrupp inbjuden. Sverige har ådragit sig internationell kritik för det bristfälliga arbetet mot hatbrott, som klassas som särskilt allvarligt då det kränker människovärdet. Polisen i Västsverige har varit sega med att få ett hatbrottsbekämpande arbete på plats men nu finns det alltså sedan 1 april.

Göteborgs stad har ett flertal samråd med personer tillhörande diskriminerande befolkningsgrupper. Exempelvis nationella minoriteter som romer och judar men också personer med funktionsvariationer. Arbetsformen kan säkerligen upplevas som krävande för stadens politiker och tjänstepersoner. De som sitter i samråden är ofta - och med rätta - mycket kritiska. Det har tagit lång tid att bli lyssnad till, att bli erkänd som medborgare.

Jag känner mig riktigt demokratiskt uppiggad efter HBTQ-rådets möte.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu