• Johanne Lykke Holm arrangerar tillsammans med Olga Ravn den feministiska skrivarkursen Häxskolan. Foto: Privat
Göteborgs Fria

Häxskolan öppnar på Valand

I augusti öppnar Häxskolan på Valand. Tillsammans med lärarna Johanne Lykke Holm och Olga Ravn kommer kursdeltagarna att fördjupa sig i litterära texter om tabu, vansinne och identitetsskapande hos den unga kvinnan.

Dagarna innan påskhelgen skickade Akademin Valand ut ett pressmeddelande om en skrivarkurs för nya skribenter. Kursen lanseras under namnet Häxskolan och leds av Johanne Lykke Holm och Olga Ravn, som båda är verksamma som författare och översättare.

– När vi började umgås upptäckte vi snart att vi var intresserade av litteratur på samma sätt, vilket ledde till idén om att starta Häxskolan som ett slags alternativ till de utbildningar vi själva gått, säger Johanne Lykke Holm.

Tillsammans med lärarna kommer kursdeltagarna att fördjupa sig i litterära texter om tabu, vansinne och identitetsskapande hos den unga kvinnan. Kursen närmar sig häxfiguren som en möjlig feministisk position, exkluderad från maktens rum men som samtidigt avfärdar den rådande ordningen.

– Vi vill även skapa ett rum där studenterna själva får vara med och bestämma om vilken riktning samtalen kommer att ta. Vi kan heller aldrig veta hur de kommer att läsa de texter som vi ber dem att läsa, förklarar Johanne Lykke Holm.

Hur kom det sig att ni fastnade för häxan som utgångspunkt för kursen?

– De texter som vi ville prata om hade det gemensamt att de på olika sätt handlade om hur man kan göra motstånd. Häxan är en del av samhället, men rör sig hela tiden i ytterkanterna, exkluderad från maktens rum men som samtidigt avfärdar den rådande ordningen. Det är även med viss humor vi valt att kalla kursen Häxskolan, men samtidigt är det ett bra sätt att få rätt sökande till kursen, personer som ser häxan som en produktiv figur och som inte tycker det är larvigt att hålla på med ritualer, förklarar Johanne Lykke Holm.

Kursen, som arrangerats i Köpenhamn tidigare, har väckt en del uppmärksamhet.

– Vi är överraskade över att det är provocerande med en häxkurs. Kursen handlar inte bara om häxfiguren utan även om hur man kan skriva rituellt och hur man kan jobba med litteratur på andra sätt än den rådande ordningen, vi har en ambition om att höja det kollektiva, att samlas i en grupp och göra saker på ett annat sätt, säger Johanne Lykke Holm.

Några negativa reaktioner?

– Ja, från internets alla rasistiska, superkristna troll. Det är reaktioner från dem som alltid letar upp otäcka feministiska projekt i världen och skriver rasande texter om dessa, men annars har vi inte stött på något motstånd.

Genom läsning av relevanta verk och gemensamma diskussioner, ska kursdeltagarna fördjupa sig i maktkritik och tonårsflickans autonomi. I den långa litteraturlistan till kursen märks bland annat den japanska författaren Hiromito.

– En annan underbar och extremt bortglömd roman som jag kan tipsa om är Mine-Haha av Frank Wedekind. Det är oväntad häxbok som handlar om en internatskola, den är grym, säger Johanne Lykke Holm.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu