Oklart vad papperslösa har rätt till | Göteborgs Fria
  • AnnSofie Olsson, diakon på Svenska kyrkan, efterfrågar tydligare svar från kommunen.
Göteborgs Fria

Oklart vad papperslösa har rätt till

Sedan i december finns det inskrivet i riktlinjerna för ekonomiskt bistånd inom socialtjänsten att papperslösa kan ha rätt till akutbistånd i Göteborgs stad. Men hur långt hjälpen sträcker sig är det ingen som vet.

Socialtjänsten har nu i nästan ett halvår arbetat efter de nya riktlinjerna där det specifikt skrivs ut att papperslösa har rätt att ansöka om hjälp i akuta situationer. Men vilken stöd och hjälp som är akut finns inte preciserat utan ska bedömas efter en individuell prövning.

– Vi väntar på tydligare besked från kommunen kring vad som egentligen gäller och vad den hjälpsökande kan få. Som det är nu är det väldigt oklart, säger AnnSofie Olsson, diakon i Svenska kyrkan i Bergsjöns församling och som möter många personer som är papperslösa.

Göteborgs stad har ingen överblick över hur många det kan vara som ansökt om akutbistånd sedan de nya riktlinjerna kom till och har därmed inga uppgifter om hur många som kan ha blivit beviljade akut hjälp.

– Vi vill gärna veta, men vi har inga uppgifter om detta i nuläget eftersom att vi inte samlar statistik inom kategorin ”papperslösa”. Men det är något vi kommer att behöva undersöka, säger Jan Svensson, planeringsledare på Göteborgs stad och den som skrivit riktlinjerna.

– Det som händer just nu är att kollegor på socialtjänsten runtom i stadsdelarna diskuterar och det håller på att utarbetas en praxis, säger han.

Men AnnSofie Olsson vill ha mer tydlighet från kommunen, för att kunna veta vad hon ska säga till personer hon möter och som undrar om vilken hjälp kommunen kan ge.

– Jag har ett exempel på en familj som ansökte om nödhjälp, de fick nej och fick en biljett till hemlandet i stället. En annan familj fick en natt på vandrarhem, säger hon.

AnnSofie Olsson önskar att nödhjälpen vad gäller boende exempelvis skulle vara en veckas hjälp.

– Under den tiden har en person möjlighet att sova ut, äta och hinner fundera och samtala kring hur framtiden ska se ut och var man ska ta vägen. En natt är alldeles för kort tid för att ha en chans att kunna planera vad nästa steg ska bli, säger hon.

Fakta: 

Dessa grupper ingår i kategorin papperslösa och kan ansöka om akutbistånd:

• personer som har fått ett utvisningsbeslut.

• personer vars uppehållstillstånd har löpt ut eller återkallats.

• personer som aldrig har sökt något uppehållstillstånd.

• EU-medborgare och deras familjemedlemmar som saknar uppehållsrätt efter tre månaders vistelse i landet.

Källa: Riktlinjer för individuellt ekonomiskt stöd i Göteborgs Stad

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

© 2022 Göteborgs Fria