Per Björklund

Inledare


Antifascism

  • Högerextrema Soldiers of Odin bildades först i Finland och har nu anhängare i Norge och Sverige.
Fria Tidningen

Nazistgarden måste mötas med lokal organisering

Att förlita sig på att polisen ska stoppa de högerextrema mobiliseringsförsök som nu pågår är inte särskilt klokt. Fascistisk mobilisering måste alltid mötas med antifascistisk organisering, skriver Per Björklund.

De senaste veckorna har det högerextrema, självutnämnda ”medborgargardet” Soldiers of Odin försökt etablera sig i Sverige, under förevändning att stoppa ”invandrares våld”. I bland annat Stockholm, Uppsala och Göteborg har de synts på gatorna i sina svarta huvtröjor. Gruppen bildades ursprungligen i Finland av nazisten Mika Ranta, och den svenska grenens kopplingar till nazism och grov brottslighet har kartlagts av tidskriften Expo. Trots det har den svenska polisen uppenbara svårigheter att hantera eller ens uttrycka sig på ett vettigt sätt om fenomenet.

”Det är lite svårt att säga hur vi ser på dem, så länge de inte gör några ingripanden eller så är det svårt att göra någonting”, säger Peter Adlersson vid Göteborgspolisen till DN. Nina Dahlström vid Uppsalapolisen uttryckte sig än mer förvirrat efter helgens ”patrullering” i Uppsala: ”Det var ett tiotal av dem som kom hit och skulle nattvandra och det i sig var väl inte något större problem. Det som kunde ha blivit ett problem är att vi hade 20–30 från vänsterfalangen som anslöt sig och ville ställa till gräl”.

Att det inte skulle finnas några möjligheter att ingripa mot organiserade och uniformerade högerextremister som ger sig ut gatorna i det uttalade syftet att ta lagen i egna händer ter sig dock väldigt märkligt. Särskilt med tanke på att det sällan verkar finnas några hinder för att godtyckligt stoppa och visitera eller avvisa aktivister på vänsterkanten. Ändå valde Uppsalapolisen att lägga stora resurser på att eskortera de patrullerande nazisterna runt på gatorna tills de tröttnade och åkte hem.

Att förlita sig på att polisen ska stoppa de högerextrema mobiliseringsförsök som nu pågår är alltså inte särskilt klokt. Även om tidigare erfarenheter talar för det kan vi inte heller utgå ifrån att de kommer att sluta i fiasko med splittring och interna bråk. Fascistisk mobilisering måste alltid mötas med antifascistisk organisering. Men hur?

Ett svar som antagligen ligger nära till hands för många antifascister är att samla motkrafter och ge sig ut för att visa sin motvilja mot fascisterna på stan. Att låta nazister härja ostört på stan är naturligtvis otänkbart. Ett organiserat och intelligent icke-våldsligt motstånd kan på sikt få Odins soldater att tröttna – att eskoreras runt av polis någon timme och sedan gå hem är antagligen inte vad de flesta av de medverkande hade hoppats på.

Men den mest effektiva antifascismen har inte alltid konfrontation med fascister som uttalat mål. När aktivister från nazistiska Svenskarnas Parti försökte dra igång gatupatruller i Umeå för några år sedan valde antifascistiska aktivister att istället fokusera på att bygga alternativ till högerextremisternas medborgargarden. Genom att knyta kontakter och samarbeta med existerande nattvandrare och lokala nätverk kan antifascister skapa en större gemenskap som faktiskt sprider verklig trygghet på stan, snarare än otrygghet och hat.

En sådan gemenskap måste även inkludera de som nazisterna påstår sig skydda och de som är de främsta måltavlorna för deras hot, det vill säga kvinnor, rasifierade svenskar och flyktingar. Till exempel kvinnojourer eller föreningar som Skara united, som organiserat asylsökande som nattvandrare efter en serie rån och slagsmål på stan. Den absurda föreställningen att svenska kvinnor behöver ”beskyddas” av machodrypande, ölstinna vita män med förvriden självbild måste utmanas och förlöjligas.

Så kan vi driva bort fascisterna från gatorna, och samtidigt bidra till att bygga den motrörelse mot högerextremismen som Sverige och Europa så akut behöver.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu