Göteborgs Fria

”Många saknar den familjära känslan”

50 ensamkommande har hittills fått en fadderfamilj i Göteborg genom Räddningsmissionens verksamhet. Drömmen är att alla ensamkommande barn och unga på boenden ska få faddrar, och en personlig relation bortom juridiken och praktiken det innebär att söka asyl.

Nästan 1 700 ensamkommande barn anvisades under förra året till Göteborgs stad. I januari bodde nästan hälften av dem på olika boenden, alltså inte hos släktingar eller i familjehem.

– Många av ungdomarna som bor på boenden saknar just den familjära känslan. Därför ska man ska helst ses hemma hos faddrarna för att ungdomarna ska kunna uppleva en hemmiljö i Sverige, säger Milad Gorgees som är projektledare för Räddningsmissionens fadderarbete för ensamkommande.

Det var i slutet av november som Göteborgs Räddningsmission bjöd in till ett första möte för uppstarten av sin fadderverksamhet, som är ett så kallat Idéburet Offentligt Partnerskap med Göteborgs stad.

Gensvaret var stort och runt 700 intresserade dök upp på mötet i Smyrnakyrkan. Efter det har det stora arbetet med rekryteringsprocessen tagit vid. De som är intresserade av att bli faddrar, vilket kan vara en person, ett par eller en hel familj, får fylla i ett frågeformulär, och blir därefter kallade till intervju. Referenser och utdrag från belastningsregistret ska lämnas innan fadderutbildningen startar. Den första gick av stapeln i januari, och nu i slutet av mars är tredje vändan klar och 50 aktiva fadderskap har bildats.

– Det är ett maskineri som ligger bakom allt detta. Men det går fort framåt och det är det som är roligt. Matchningen sker alltid utifrån ungdomarnas intressen, inte utifrån faddrarnas, säger Milad Gorgees och fortsätter:

– Det här ska vara personliga relationer, en relation som faller utanför de kontakter de har med gode män, med socialtjänsten och med Migrationsverket. Det handlar om att få prata svenska, få komma till ett hem, laga mat, baka, spela spel och promenera… Sådant man inte får möjlighet att göra i en relation med en professionell aktör.

Arbetet med att rekrytera och utbilda faddrar kommer att fortsätta under hela våren, och en plan för hösten är också på gång. Drömmen är att alla ungdomar som bor på boenden ska kunna få en fadder om de vill. Milad Gorgees pratar med så väl personal på boenden som de ensamkommande unga med jämna mellanrum, och berättar om många positiva reaktioner. Om en ungdom vars båda faddrar är lärare, och som sa till Milad att ”nu är min framtid räddad”. En annan sjöng hela vägen hem från fadderfamiljen till boendet.

– Det handlar om att någon bryr sig om dem och vill bjuda hem dem, det är viktigt för ungdomarna.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

En stabil punkt i en osäker tillvaro

Räddningsmissionens arbete har blivit till 50 fadderskap för ensamkommande barn i Göteborg. Anita och Bo Kennedal har tre gånger under vårvintern träffat 16-åringen från Afghanistan som de fungerar som fadderfamilj för.

Göteborgs Fria

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu