• Utmaning skaffa fram tillräckligt med bostäder.
Göteborgs Fria

Saknas tusentals bostäder för flyktingar

Under året väntas omkring 2000 ensamkommande barn och unga flyktingar komma till Göteborg. Men hur boendesituationen ska lösas är högst oklar.

Fastighetskontoret har ett uppdrag att ta fram förslag på nya boendeplatser för flyktingar i Göteborg, bland annat för ensamkommande barn och unga. Men från det ursprungliga förslaget på 12 nya tillfälliga boenden återstår nu endast fyra som ska gå vidare för bygglovsansökan. Tre förslag sätts på väntelistan och fem platser avskrivs helt. Förslaget ligger på fastighetsnämndens bord och ska tas upp på nämndens möte den 21 mars. Hur boendesituationen i övrigt ska lösas är ett stort frågetecken.

Under året kommer omkring 880 vuxna personer som fått uppehållstillstånd och som är anvisade till Göteborg. Utöver de är prognosen just nu att omkring 1500 ensamkommande barn och unga kommer till Göteborg. Göteborg har också en ambition att lösa boendeplatser för de 500 ensamkommande barn och unga som är anvisade till Göteborg men som på grund av platsbrist finns placerade runtom i landet.

– Boendesituationen är akut för Göteborg liksom för andra kommuner. Men det finns många förslag på hur situationen ska lösas, allt hänger inte på de 12 förslagen på temporära lösningar, säger Anna Ericsson (MP) och vice ordförande i fastighetsnämnden.

Fastighetskontoret jobbar på att ta fram nya förslag på nya boenden och Göteborgs stad kommer också gå ut brett bland kommuninvånarna med en förfrågan om att hyra ut rum i sin bostad.

– Hittills har det inte funnits någon sådan strukturerad uthyrning från kommunens sida, men det kommer, säger Anna Ericsson.

Jahja Zeqiraj (S), ordförande i fastighetsnämnden, har mött mycket hat och även rena hot i arbetet med att ta fram boendelösningar för flyktingar. Han säger att han inte var helt beredd på de starka reaktionerna.

– Jag trodde inte att jag skulle få uppleva att vi har en så stor främlingsfientlighet och att det finns ett så stort hat mot vissa grupper i Göteborg, en stad som till stor del är byggd av invandrare.

Men han säger att i stället för att falla för trycket så kommer han att kämpa ännu hårdare för att Göteborg ska vara en öppen och välkomnande stad.

– Istället för att stänga gränser och sätta asylrätten ur spel så vill jag arbeta, även internt inom mitt eget parti, för att utöka kapaciteten i mottagningssystemet. Vi har möjligheten, kapaciteten och ekonomin, säger han.

Fakta: 

Boendeutmaning för flyktingar anvisade till Göteborg

Under året kommer omkring 880 vuxna personer som fått uppehållstillstånd att komma till Göteborg, en del barnfamiljer och en del ensamstående män.

Omkring 1500 ensamkommande barn och unga beräknas komma.

Omkring 500 ensamkommande barn och unga som nu är placerade runtom i landet beräknas komma.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu