”Man får själv bestämma om man är svensk” | Göteborgs Fria
  • Erik Lundin och Michel Dida är på gemensam turné och kommer i morgon till Göteborg och Trägårn.
Göteborgs Fria

”Man får själv bestämma om man är svensk”

Hade ketchup på det mesta/i o’boyen fick en droppe mjölk gästa/estrella var fiesta/minns det än i dag, svennebarn/Björnes magasin och Pippi Långstrump innan John Blund.

Låten Suedi på Erik Lundins debut-ep med samma namn inleds med en rad markörer för vad många nog tänker på som en typisk svensk uppväxt. Ändå mynnar den ut i ett utanförskap och den ambivalenta refrängen Jag vakna upp och var suedi, huh?, där Erik Lundin definierar sig som svensk, men med hjälp av ett arabiskt ord. Utseendet har gjort att han inte passar in i mallen för en svensk och fått utstå rasistiska kommentarer under uppväxten och frågor om var han kommer ifrån, trots att han är född i Sverige.

Erik Lundin hyser inte några större förhoppningar om att rampljuset ska påverka människors syn på honom.

– De som såg mig som svensk innan gör det nu också, och tvärtom, det har nog inte förändrats jättemycket. Men jag hoppas bidra till att folk ändrar bilden av hur de ser på sig själva. Deras egna tankar kring identitet, folk som har en bakgrund som min. Här kommer jag och säger att man själv får bestämma om man är svensk, oavsett vad någon annan tycker, att man själv får definiera sig.

Att prata om etnicitet är minerad mark där det är lätt att trampa fel. Under intervjun använder jag begreppet svensk på ett klumpigt sätt, medan Erik Lundin korrigerar sig när han kallar svenskar med arabiskt ursprung för araber.

– Det är något som är så ingrott, du och jag hade inte sagt fel om man inte hade sagt så ofta och så länge att det blivit vedertagna uttryck. Unga människor som har annan etnisk bakgrund än svensk har fått höra det hela livet: ”Var kommer du ifrån, alltså från början?”. Man lär sig att folk vill höra Turkiet eller något annat land. Nu när den här plattformen kommit, och det fått ett sånt mottagande och nåt människor som ser ut hur som helst – då känns det mäktigt att få berätta om det här, sådant som en gång i tiden skämtats bort.

Men han vill inte se sig som en politisk rappare.

– Jag vill inte det, men det jag pratar om blir ju politik. Hade min bakgrund sett annorlunda ut hade den kanske inte varit politisk, men nu blir den det för att det finns den här problematiken. Jag vill vara en rappare, en musiker som har roligt, men det är viktigt att pratat om de här sakerna.

Det är inte bara den starka skildringen av rasism som gör Erik Lundins debut imponerande, där finns även en språklig uppfinningsrikedom och många fyndiga formuleringar: Han levererade allt som generera nåt/för så länge det ger något så kan det ge nåt gott/han ville få ett genombrott, genom brott (från låten Västerort).

– Jag har alltid gillat språk. Jag läste Bamse redan när jag var liten, tills jag började läsa Kalle Anka, sedan blev det tidskrifter som Illustrerad vetenskap. Jag har läst böcker också, men skulle inte kalla mig bokmal. Jag gillar textförfattande, att leka med språk. Därför är det bra att vårt språk är så rikt, och med vårt menar jag förortens språk.

Där har han även påverkats av Latin Kings.

– De influerade mig genom att sätta det språket på kartan på ett nationellt plan, de fick ta plats, det hade vi inte fått innan. Det finns en anledning till att jag säger vi, och det är att de pratade om samma verklighet som min.

Erik Lundin är uppvuxen i Rinkeby och Bromsten, och har länge varit ett känt namn i hiphop-kretsar. Han har turnerat med Adam Tensta, gästat på andras skivor och släppt några låtar på engelska under artistnamnet Eboi. När han nu gått över till att rappa på svenska på debuten Suedi lånar han dock in ord från andra språk. Och det är så många slanguttryck inflätade i texterna att det följer med en ordlista med skivan.

– Vissa ord är lånade från andra språk och är inte ren förortsslang. Det är ord med som kan vara väldigt regionala också, som kanske bara används i västerort till exempel. Men det är som med Latin Kings, när de kom ut var deras ord exotiska, men nu finns de i svenska ordlistan.

Erik Lundin säger att han aldrig hade kunnat föreställa sig att hans skiva skulle få så stor uppmärksamhet som den fått.

– Jag hade ljugit om jag sagt att jag hade trott att folk skulle kunna ta till sig det på det här sättet, jag trodde det skulle vara för svårt och smalt för många, med mycket slang. Det är i alla fall sjukt fucking uppskattat. Jag älskar när folk kommer fram och berättar vad de känner, det har påverkat mig otroligt mycket.

Just nu är Erik Lundin ute på en turné med Michel Dida och på lördag kommer de till Trägårn för att uppträda på hiphopgalan Vanguard Indoors. Namnet på turnén, E du dum suedi?, är en sammanslagning av titeln på deras skivor.

– Han är en barndomsvän och har legat på samma bolag länge, och vi släppte debutskivorna nästan samtidigt, så det kändes väldigt rätt att köra vår grej tillsammans.

Fakta: 

Erik Lundin

Fullständigt namn: Ibrahima Erik Lundin Banda

Ålder: 33 år

Bor: Vällingby

Aktuell med: Grammisvinnare i kategorierna Bästa hiphop/soul samt Årets textförfattare.

Största hit: Annie Lööf, en miljon lyssningar på Spotify.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Göteborgs Fria