Göteborgs Fria

Beroende av palindromer

Kela käka lek. En palindrom och även titeln på Petter Lantz nya bok, som går att läsa baklänges. GFT träffar den förmodligen enda författaren i landet som skriver sina böcker i palindromform.

Så satsa på pastasås! Uppmaningen är hämtad från Petter Lantz senaste bok. Nu är det inte så värst många pastarecept man får när man tar del av hans lekfulla kokbok Kela käka lek. Desto fler palindromer – en följd av skrivtecken som kommer i samma ordning oavsett om man läser framlänges eller baklänges.

– När man går in i en bokhandel i dag finner man hyllvis med kokböcker. Min bok går att se som en kommentar till den utvecklingen, men även om den har formen av en kokbok är det mer av en diktsamling. När jag började med att skapa palindromer kom de ut lite huller om buller, men efter ett tag började jag ordna in dem i olika kategorier och de tre tidigare böckerna jag skrivit har alla haft kapitel med innehåll som rör köket.

Förmodligen är Petter Lantz ensam om att skriva palindromiska alster. Åtminstone känner han själv inte till några konkurrenter.

– Det är en okänd genre. Folk vet väl inte riktigt vad det är, säger Petter Lantz. Men jag tycker mina böcker är besläktade med exempelvis Sara Granér och Liv Strömquist. Det är satir som jag håller på med.

Ambitionen förutom att roa är att belysa och ifrågasätta normer och ramar som finns i samhället. Petter Lantz stannar upp och kollar om jag uppfattade palindromet som nyss nämndes, ramar.

– Palindromer går även det att se som ett slags ram. Men det är inte ramen som ska betraktas utan det som betraktas genom ramen. Trots begränsningarna är palindromer det friaste uttrycket jag har hållit på med.

Det är en svår konst att skapa palindrom. Petter Lantz jämför hjärngymnastiken som ordleken ger honom med suduko. Känslan att få till en elegant mening som går att läsa både fram- och baklänges är tillfredställande och beroendeframkallande.

– Jag har svårt att lägga av med det här, det är något av en mani, erkänner Petter. Tanken var att göra en bok och sedan få ”beroendet” ur världen, men det funkade inte, skrattar han.

Hur palindromen kommer till är olika från gång till gång, berättar Petter Lantz. Han tar ett exempel ”Änna livat sist? Sista vilan? Nä.”

– Först en vanlig göteborgsfras och sedan är det bara att vända på den. Man ser plötsligt saker och möjligheter när man arbetar med språket. Det är lite som att skriva rimmad vers, du behöver aldrig ge upp, utan det finns alltid en lösning att få till exakt det man vill. Det är på samma sätt med palindrom. Språket är suveränt.

Är det inte möjligt att fuska med en dators hjälp?

– Det är omöjligt. Med hjälp av en dator går det att se om ett ord är ett palindrom, men för att skapa ett krävs fantasi, och det har inte datorn.

Trots att det är möjligt att läsa längre palindrom baklänges är det inget som Petter Lantz rekommenderar.

– Det är krångligt. Men det skapar lite magisk stämning tycker jag, att upptäcka att det funkar att läsa åt andra hållet också. Sen går det symboliskt att se det som en utsträckt hand till alla nya svenskar som är vana vid att läsa från höger till vänster, säger Petter Lantz.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu