Nazister mer synliga i Göteborgsområdet | Göteborgs Fria
  • Svenska motståndsrörelsen, som numer kallar sig Nordiska motståndsrörelsen, vid en demonstration i Stockholm för några år sedan till stöd för det grekiska högerextrema partiet Gyllene gryning. De senaste veckorna har de varit alltmer synliga i Göteborg.
Göteborgs Fria

Nazister mer synliga i Göteborgsområdet

Lördagens aktion på ett badhus i Kungälv, nattvandring i Göteborg och närvaro vid uppmärksammade möten. Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har setts till alltmer de senaste veckorna, och experter tror att trenden med medborgargarden kommer hänga i.

Förra veckan gick medlemmar i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen in på ett badhus i Kungälv, och tog på sig tröjor med texten ”Trygghetsvärdar”. Efter en kort diskussion med badhusets personal ska de ha lämnat platsen, men skryter själva om sitt besök på hemsidan ”för att skydda nordiska kvinnor”. Veckan innan dess patrullerade de gatorna i centrala Göteborg en fredagsnatt och de har synts på de uppmärksammade informationsmöten som kommunen har hållit om förslaget att bygga tillfälliga bostäder för nyanlända runt om i staden.

– Man kan säga att det är upptrappning i alla fall när det kommer till den här formen av aktiviteter. Det hänger ihop med den senaste trenden med medborgargarden, i och med det har man sett den här typen av aktioner, säger Daniel Vergara, reporter på Expo som granskar högerextrema rörelser.

Nordiska motståndsrörelsen, som tidigare kallade sig Svenska motståndsrörelsen, har enligt Expos kartläggningar framför allt ägnat sig åt olika former av propaganda-spridning, som att sätta upp klistermärken och affischer. Men i Finland har motsvarigheten ägnat sig mer åt den här typen av patrullerande och Daniel Vergara tror att det är något vi kommer att se mer av också i Sverige.

– Men man ska minnas att aktionen på badhuset i första hand också är en propaganda-aktion. De kommer nog att vara väldigt nöjda med uppmärksamheten det ger. Nu handlar det om hur observant samhället är, att det inte tillåts.

Om händelsen rent av inte borde få någon uppmärksamhet alls, är en svår fråga och Daniel Vergara ser det som dubbelt.

– Själva ser de säkert detta som en propagandaseger. Men man kan inte heller vara tysta, det skulle vara ett svek mot dem som är hotade att inte berätta om det. Det viktiga i en sådan här uppmärksamhet är att det också händer något, att beskriva det som det samhällsproblem det är.

Men det är långt ifrån första gången något som liknar medborgargarden syns till i Sverige. Daniel Vergara nämner 2013 då fotbollshuliganer och högerextremister patrullerade i Stockholmsområden i samband med oroligheter i Husby och för bara några veckor sedan utförde fotbollshuliganer rasistiska attacker mot förbipasserande i centrala Stockholm. Badhusaktionen sticker ut, genom att inte vara på öppen gata eller mer allmän plats.

– Men valet av plats är ju ingen slump. Man kopplar det till den debatt som har varit i Sverige och den koppling som de här rörelserna alltid har pumpat ut om att invandring och sexualbrott går hand i hand. Nu sker det med ökad frekvens.

Fredrik Dahlgren vid dialogpolisen i Göteborg säger att polisen kommer att vara på plats de gånger de får kännedom om att Nordiska motståndsrörelsen har en aktion någonstans. Men att till exempel höja beredskapen kring alla badhus finns det inte resurser till.

– Vi måste ha en mental beredskap och ha ögonen öppna för det. Högerkrafter syns mycket, mycket mer än de har gjort på många år även om de inte är många.

Fredrik Dahlgren säger att han i dagsläget inte har någon dialog med Nordiska motståndsrörelsen, men att dialogpolisen kommer att försöka ta kontakt med dem om de får reda på en planerad aktion i förhand. Tills dess handlar det om att ta frågan på allvar och en mer allmän beredskap.

– Samhället måste vara med. Det farliga är om man nonchalerar det, det viktiga är att inte få ett samhälle med en massa medborgargarden som kan göra som de vill.

Fakta: 

Militant nazistisk organisation som bildades 1997, och har sitt ursprung i Vitt ariskt motstånd. 2014 genomförde de 800 aktiviteter, varav 580 var propagandaspridning och 87 var kampförberedande.

Källa: Expo

Rekommenderade artiklar

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

© 2018 Göteborgs Fria