Stopp för personer i rullstol på bio | Göteborgs Fria
  • Robert Kindberg och Sofia Jönsson, i förgrunden, genomförde aktionen på SF bio tillsammans med fem andra personer från DHR.
Göteborgs Fria

Stopp för personer i rullstol på bio

När ett kompisgäng på sju personer skulle gå på SF bio i Göteborg blev det totalstopp. Anledning: De använder alla rullstol. SF tillåter att max fyra personer som använder rullstol ser på film samtidigt.

– Vi blev hänvisade till olika visningar eller att se olika filmer. Men då försvinner ju hela poängen, säger Sofia Jönsson, ombudsman på DHR, förbundet för ett samhälle utan rörelse-hinder, som var en av dem som ville se film.

Hon hade åkt till Bergakungen tillsammans med sex vänner från DHR för att se filmen Star wars. Efter ett långt samtal med personal i kassan och deras chef fick de ändå vända i dörren.

– Vi ville påvisa offentligt hur det ser ut. Det är 2016 och människor som använder rullstol kan inte gå på bio i grupp, det är skandalöst, tycker hon.

Robert Kindberg, ombudsman på DHR, med lång erfarenhet i funkisrörelsen, säger att mycket lite har hänt på 15 år.

– Då kämpade vi för att det över huvud taget skulle finnas platser på bion för den med rullstol. I dag har vi nått upp i 2-3 eller 4 platser i Bergakungens största salong. Det har inte hänt mycket, säger han.

Samtidigt är det ett problem som är lätt att åtgärda. Fler platser skulle kunna göras flexibla så att stolar gick att lyfta bort när det kommer grupper som vill se på film. I dag är det just stolar som enkelt går att montera bort som blir till rullstolsplatser. Ofta är dessa platser långt ner i salongen och längst ut på kanten.

– Sämsta platserna, konstaterar Sofia Jönsson.

Förutom platsbristen är det även bokningssystemet som är oflexibelt. För att boka plats för rullstol finns ett speciellt telefonnummer att ringa – som är öppet dagtid.

– Möjligheten att göra spontana biobesök försvinner. Varför är det så svårt att få till ett system där dessa platser bokas via hemsidan som alla andra biljetter, frågar sig Sofia Jönsson.

Thomas Runfors som är informationschef på SF bio säger att i ”999 fall av 1000 räcker de rullstolsplatser som finns”.

– Det är väldigt sällan det kommer en grupp personer i rullstol. Vi har gjort en bedömning utifrån behovet och går på hur verkligheten ser ut.

DHR håller inte med om SF:s verklighetsbeskrivning och kommer att ha ett möte med ansvariga under mars månad.

Thomas Runfors säger att det alltid går att diskutera hur många rullstolsplatser det ska finnas.

– Vi lägger ribban där vi tycker att den ska ligga, säger han.

Fakta: 

Få rullstolsplatser på SF bio i Göteborg

Bergakungen

stor salong: 2 platser på höger sida + 2 platser på vänster

mindre salonger: 2-3 platser

Göta

1–2 platser i varje salong

Biopalatset

2–3 platser i varje salong

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

© 2020 Göteborgs Fria