Satsning ska ge nyanlända jobb: ”Bra gensvar från företagen” | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Satsning ska ge nyanlända jobb: ”Bra gensvar från företagen”

Läkare, lärare och ingenjörer. Bristyrkena är många, och en av Arbetsförmedlingens uppgifter är att matcha företag och de arbetssökande. Nu hoppas de på draghjälp i etableringen av nyanlända.

När regeringens uppmaning Sverige tillsammans lanserades 12 oktober skapade Arbetsförmedlingen en särskild ingång genom sin telefonkundtjänst. Dit kan företag som har möjlighet att erbjuda anställning eller praktikplats till nyanlända vända sig, och på så sätt direkt få hjälp vidare. Kenneth Vikström är verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen i Göteborg och Halland, och jobbar med att skapa dessa samarbeten med olika företag.

– Via kundtjänst har vi fått in runt 25 företag i Göteborg med kranskommuner. Det har varit allt från den lilla frisörsalongen som söker en till frisör, till rikstäckande företag, säger Kenneth Vikström.

Hittills har arbetet mynnat ut ett 15-tal praktikplatser och ett tiotal anställningar i Göteborg med omnejd. Förhoppningen är att det ska fyllas på med fler inom den närmsta tiden, efter en dipp under helgerna.

– Det som är glädjande är att det har varit ett väldigt bra gensvar från företagen, och att det är väldigt många företag som är intresserade av kompetensen som finns hos våra nyanlända, säger Kenneth Vikström.

Bristyrken som läkare, vårdpersonal och ingenjörer är exempel på det som efterfrågas, men också buktikskedjor som letar butiksbiträden och inte kräver någon speciell utbildning. I satsningen ingår kontakter med såväl de företag som kan erbjuda praktikplats som regelrätta anställningar.

– Det vanliga är att det börjar med praktikplats, många går dessutom på SFI-utbildning fortfarande och gör det parallellt. Men förhoppningen är att det så småningom ska leda till en anställning.

Arbetet är egentligen inte nytt för Arbetsförmedlingen, då nyanlända redan tidigare har varit en målgrupp man jobbat mot. Kenneth Vikström säger att det är svårt att göra någon uppskattning kring hur många jobb eller praktikplatser Sverige tillsammans faktiskt kommer att leda till i regionen, men förhoppningen är lite extra draghjälp i arbetet med etablering.

– Det är nu under 2016 som de flesta som kom under hösten kommer börja att söka jobb, och på det här sättet är det bra att vi i god tid får mer uppmärksamhet och tid att mobilisera näringslivet.

Annons

Rekommenderade artiklar

Hungerstrejk till stöd för palestinier

På fredag startas en hungerstrejk på Gustaf Adolfs torg i solidaritet med palestinska fångar. "De är inte ensamma i sin kamp" säger initiativtagare Benjamin Ladraa.

Kortare veckor för nattarbetare

Tio miljoner ska gå till att sänka heltidsmåttet för nattarbetare i Göteborgs stad ­– men det är långt ifrån tillräckligt för att nå regionens nivå.

© 2017 Göteborgs Fria