Konst som får oss att lyfta blicken från mobilen | Göteborgs Fria
  • På tisdagar och onsdagar smyckas stadens anslagstavlor med konst. Det är Eva Lindegren, till vänster i bild, som drog igång projektet Artcaching under Kulturkalaset. Syftet är att sprida konst utanför gallerirummen.
  • Ugglan är titeln på det här konsttrycket skapat av Faruq Omer.
  • Tekniken som används vid framställningen av Artcachings tryck är gammaldags och kallas boktryckeri, eller letterpress.
  • Eva Lindegren.
Göteborgs Fria

Konst som får oss att lyfta blicken från mobilen

Det finns alltid rum för konst. Så resonerar konstnären Eva Lindegren som står bakom projektet Artcaching, som närmast går att beskriva som en gratis konstjakt i stadsrummet.

För konstnären Eva Lindgren innebär tisdagar att det är dags att lysa upp novembertristessen genom att smycka stadens anslagstavlor med konst.

– Vi har tagit reda på att kommunen rensar anslagstavlorna på måndagar, vilket gör att vi kan sätta upp våra konsttryck på tisdagar och onsdagar så att de får sitta kvar ett tag. Sedan är det ju ändå vår tanke att folk ska ta konstverken, säger Eva Lindegren, som står bakom projektet Artcaching.

Syftet med Artcaching är att sprida konst utanför gallerirummen och att förhoppningsvis skapa ett konstintresse bland nya grupper. Tanken är att de som hittar fram till konstverken får ta med dem hem. Varje tryck är försett med en QR-kod, en digital information som berättar vad projektet handlar om.

Tanken är att man sedan ska fotografera verket och tagga det med #artcaching och posta i ett digitalt flöde, som Instagram eller Facebook.

– Det är några stycken som gjort detta, men vi hoppas givetvis på fler. Tanken är lite att vi ska få folk att släppa blicken från sina mobiler och upptäcka andra saker runtomkring dem. Samtidigt innebär Artcaching ett möte mellan analog och digital teknik. Våra tryck framställs genom letterpress, en äldre tryckteknik, och genom digitala flöden kan dessa sedan få en större publik, säger Eva Lindegren.

Projektet tog fart när Eva Lindgren och kollegan Pelle Johansson på Rundqvist & Co, ett socialt företag som arbetar med återvunnet material samt arbetsträning och rehabilitering, diskuterade nya sätt att nå ut med den gammeldags tryckteknik som de arbetar med. Med viss inspiration från Geocaching föddes deras idé om en gratis konstjakt.

– Första gången vi hängde upp konstverk var i samband med Kulturkalaset, och sedan har vi hållit igång varje vecka sedan dess. Nu ska vi ut och sätta upp nya verk på ett fyrtiotal olika platser i staden.

Förutom att sprida konst på ett nytt sätt handlar projektet även om att väcka kreativitet, vilket kan leda till nya samarbeten mellan designers, konstnärer och övriga kreatörer.

– Det är ett par som redan hört av sig med sina idéer och det ska bli spännande att se vad det blir. Vårt enda krav är väl att vi vill använda den här äldre trycktekniken och att vi tar emot dem som är intresserade för hantverket.

Artcaching har blivit inbjudna att medverka i Konsthallens projekt Tryckverkstaden, som pågår till 10 januari.

– Min förhoppning är att vi då får möjlighet att nå ut till fler. Det roligaste hade givetvis varit om vi fick en riktigt känd konstnär att delta. Det är en utmaning att visa sin konst i det här sammanhanget då man på dessa annonspelare blir ganska anonym. Det går ju inte ut någon vernissageinbjudan när man deltar i Artcaching, säger Eva Lindegren.

Trycktekniken som används av Eva Lindegren och hennes kollegor kallas boktryckeri, eller letterpress. Platsen de trycker på är ett anrikt boktryckeri som ligger vackert beläget vid Mölndalsån. I den gamla tryckprocessen används bly- och trätyper och gamla klichéer. Ett verk som innehåller flera färger får tryckas flera gånger, berätta Eva, och när upplagan är 60 exemplar blir det många vändor i avdragspressen.

Konstverken som ska sättas upp den här dagen är redan gjorda och väntar på att sättas upp utomhus, detta trots den blöta väderleken.

– Vi har hittat fram till ett tjockare och mer glättat papper som tål mer under den här årstiden. Sedan så struntar vi i om det regnar, har vi sagt att vi ska hänga upp konstverk så gör vi det: Men vi hänger inte enbart utomhus utan även på vissa platser under tak, som Bengans Café och Röda Stens toalett.

Vad hoppas ni ska hända framöver?

– Det hade varit roligt att ta det ytterligare ett steg och sprida det även utanför Göteborg. En tanke jag har är att samarbeta med andra städer och att man kan byta det material som trycks upp med varandra.

Rekommenderade artiklar

”I min värld är allt lera"

Konstnären Karin Karinson har mutat in ett eget område inom svensk keramisk skulptur. GFT träffar henne för att prata om loppisfynd som finner sin väg in i hennes verk.

© 2020 Göteborgs Fria