Debatt


Svenskt värdlandsavtal

  • Värdlandsavtalet medger att Natos soldater, vapen (inklusive kärnvapen), annan utrustning och stridsledning stationeras i Sverige i ett krisläge. Ola Friholt och Fredsrörelsen på Orust önskar att avtalet når allmänheten och att frågan bör gå till folkomröstning. Bilden visar Nato-fartyget HMS Ark Royal som deltog i en övning i Göteborg 2007.
Göteborgs Fria

Går det att stoppa värdlandsavtalet?

Fram till nästa vår fullbordas de nödvändiga lagändringarna för ett värdlandsavtal med Nato. Avtalet ska sedan slutgiltigt antas av riksdagen. Detta är frågor som vi bör folkomrösta om, skriver Ola Friholt, Fredsrörelsen på Orust.

”Det går inte att hoppas på seger i ett kärnvapenkrig, motståndarna skulle förenas endast i lidande och förstörelse. De kan överleva bara tillsammans. De måste uppnå säkerhet inte mot motståndaren utan tillsammans med honom. Den internationella säkerheten måste vila på samarbete för gemensam överlevnad i stället för på hot om ömsesidig förintelse. Därför är det av yttersta vikt att ersätta den ömsesidiga avskräckningens doktrin. Vårt alternativ är gemensam säkerhet.”

Dagens hets mot Ryssland och pågående svensk upprustning för avskräckning sker i total motsättning mot ovanstående citat från Palmekommissionens slutrapport av 25 april 1982.

Förnuftet är kastat överbord i tron att kapprustning skapar fred. Fram till nästa vår fullbordas de nödvändiga lagändringarna för ett värdlandsavtal med Nato. Avtalet ska sedan slutgiltigt antas av riksdagen. Värdlandsavtalet medger att Natos soldater, vapen (inklusive kärnvapen), annan utrustning och stridsledning stationeras i Sverige i ett krisläge som inte definieras i avtalstexten. Anpassning av flygfält, hamnar och transportleder ingår. Nato tar sig rätten att vara först att använda kärnvapen.

Avtalet för Nato närmare en total inringning av Ryssland med militära installationer och baser. Nato använder ohämmat sin tolvfaldiga militära överlägsenhet gentemot Ryssland med starkt ökad internationell osäkerhet och spänning som följd. Sverige påverkas att gå med.

Svenska fredsorganisationer har avgivit ett antal yttranden mot värdlandsavtalet. Kan dagens politiker och riksdagen förstå Palmekommissionens ovan citerade sanning? Bör vi inte åtminstone få folkomrösta om detta livsavgörande avtal? En folkomröstning föregången av en helt fri debatt- och genomlysningskampanj.För Fredsrörelsen på Orust

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu