Klockan klämtar för klimatet | Göteborgs Fria
Per Björklund

Fördjupning


Tema: Klimatmötet i Paris

  • Isen vid glaciären Sólheimajökull
    ISLAND, FREDAG 16 OKTOBER 2015. Isen vid glaciären Sólheimajökull har retirerat mer än en kilometer sedan mätningarna inleddes år 1931 – en av de många effekterna av den globala uppvärmningen som blir allt mer synliga.
Fria Tidningen

Klockan klämtar för klimatet

Tema: Klimatmötet i Paris

Så är det dags igen. Världsledarna samlas. Medierna samlas. Aktivisterna samlas. Och så pratar alla om klimatet i några dagar. Om utsläppsmål och tvågradersmål, om åtaganden och ansvar. Det tjafsas om procentsatser och pengar. Löften utfärdas och gamla löften ignoreras. 

FN:s återkommande klimattoppmöten kan ur ett perspektiv upplevas som en kringresande cirkus, efter 20 år utan att ett bindande globalt klimatavtal kommit på plats. 

Å andra sidan utgör de en slags garanti för att politiker och medier tvingas prata om klimatet – åtminstone en vecka om året. Och för aktivister världen över innebär de en chans att samlas, mobilisera, och framföra sina krav. 

Den här veckan har vi gjort ett extra tjockt nummer med klimatmötet som tema. Läs om toppmötets stridsfrågor, klimatrörelsens utmaningar, ny forskning om klimathotets psykologi, och mycket annat.

Men var lugn: vi kommer att fortsätta tjata om klimatet, även efter att politikerna packat ihop och åkt hem från Paris.

Fakta: 

”Det går inte att skrämma folk till att agera”
Ny studie visar att positiva sidovinster motiverar till engagemang mot klimatförändringarna.

Klimatrörelsen vill ha sista ordet i Paris 
Klimatrörelsen tar lärdom av fiaskot i Köpenhamn i mobiliseringen inför mötet i Paris.

Läs alla våra artiklar om Klimatmötet i Paris här.

Rekommenderade artiklar

Därför är vi fångar i skuldberget

I dag lånar bankerna ut pengar som aldrig förr till bostadsköp. Svenska hushålls skulder är nu över 90 procent av BNP. Men vad händer då om bostadsbubblan spricker och priserna rasar?

Fria.Nu

I väntan på nästa intifada

Det palestinska politiska ledarskapet kämpar med att övervinna den humanitära kris och interna splittring som följt på Israels och omvärldens bojkott av den Hamas-ledda regeringen. Under tiden lever upproret i palestinska byar. För dem vars framtid hotas av Israels murbygge finns inget alternativ till motstånd.

Fria.Nu

Europas "nya Berlinmur" löser inte problemen

2006 kan mycket väl bli ihågkommet som året då byggande av Fort Europa nådde sin kulmen - symboliserat av EU:s gemensama båt- och flygpatruller längs Afrikas kust på jakt efter 'illegala migranter'. Men det kan också bli ihågkommet som det år då det utsiktslösa i försöken att stoppa invandring med hjälp av taggtråd och patrullbåtar framstod alltmer tydligt.

Fria.Nu

Frustration bakom muslimska protester

De senaste veckornas stundtals våldsamma protester i många muslimska länder mot den danska publiceringen av karikatyrer av profeten Muhammed bottnar delvis i undertryckt ilska och frustration över västvärldens dubbelmoral. Det menar både Nedal Mansour, som är chef för Centret för försvar av journalisters frihet i Jordaniens huvudstad Amman, och Dana Suyyagh som tidigare var producent på al-Jazeera. Och även om åsikterna går isär bland människor på Ammans gator och kaféer, så verkar många vara just frustrerade mer än något annat.

Fria.Nu

© 2019 Göteborgs Fria