Debatt


Håkan Lundqvist
  • Angered och Östra Göteborg har den högsta andelen elever som inte kan simma. Ett kulturhus med simhall i Kortedala är prioriterat bland många invånare i området, skriver Håkan Lundqvist.
Göteborgs Fria

Invånarna i Kortedala kräver kulturhus

Vi boende i Kortedala och Bergsjön kräver att stadsdelen får ett kulturhus med simhall. Angered och Östra Göteborg har den högsta andelen elever som inte kan simma. Det är ett uselt betyg till den politiska majoriteten i staden och ett tecken på de ökade klasskillnaderna i Göteborg, skriver Håkan Lundqvist.

Kravet på en simhall är ett gammalt krav från de boende i Kortedala. Redan 1987 överlämnade ”Kvinnor i Kortedala” över 3000 namnunderskrifter till sociala distriktsnämnden i Kortedala. Nämnden ställde sig bakom kravet på en simhall. Men av okänd anledning blev det ingen simhall då.

Stadsförnyelseprojektet ”Lokal utveckling i Kortedala” pågick under tre år. Projektet var finansierat av Göteborgs kommun och statens råd för byggforskning. Syftet var att formulera förslag till åtgärder som passade de specifika förutsättningar som fanns i Kortedala. Framför allt vände man sig till kvinnor som inte var engagerade i föreningslivet.

Det startades skrivarcirklar bland dessa kvinnor och då kom kravet om en simhall fram. Namninsamlingen hade rubriken ”Behovet av en simhall i vår stadsdel”.

Man tog upp det skriande behovet av en simhall och man ville ha kall- och varmvattenbassäng, sjukgymnastik, simskola, rum för kulturutövning, kafeteria med mera. Kvinnorna bekymrade sig för barnens simkunskaper och beklagade deras långa resvägar till andra simhallar.

Kravet om ett kulturhus med simhall har nu åter ställts på dagordningen av oss boende i Kortedala och grannstadsdelen Bergsjön. I dag är behovet av en simhall ännu större än under 1980-talet. Angered och Östra Göteborg har den högsta andelen elever som inte kan simma, 37 procent. Det är ett uselt betyg till den politiska majoriteten i staden och ett tecken på de ökade klasskillnaderna i Göteborg.

Pengar finns det gott om när privata entreprenörer som Prioritet Finans och Serneke AB kan bygga en stor arena i Kviberg för nästan en miljard kronor. En arena som ligger nära, men ändå är otillgänglig för många på grund av att allt är så dyrt. En timme i inomhusskidspåret kostar 200 kronor och hyra av utrustning lika mycket.

Nu har den röd-grön-rosa majoriteten lovat att alla skolbarn upp till sexton år ska ha tillgång till gratis simskola innan mandatperioden löper ut 2018.

I somras satsade den politiska majoriteten 10 miljoner kronor, varav 7,5 miljoner till den avgiftsfria simskolan och 3 miljoner på fri badentré för skolungdomar. Kommunens mål är enligt Daniel Bernmar (V) ”att alla elever skall ha möjlighet att lära sig att simma oavsett var i staden de växer upp eller vilka som är deras föräldrar” (GP 11 juli). En god målsättning som det återstår att se om de styrande gör verklighet av.

Idrotts- och föreningsförvaltningen har samtidigt fått i uppgift av kommunen att utreda var nya simhallar ska byggas och vilka investeringsbehov som finns i de befintliga. Utredningen ska vara klar under andra delen av 2016.

I januari nästa år ska alla pensionärer få fri entré till kommunens simhallar, vilket ökar trycket på simhallarna ytterligare. Svenska livräddningssällskapet har redan påpekat bristen på bassängtider för skolbarnens simkurser.

Namninsamlingen för en simhall i Kortedala ligger därför väl i tiden. Gensvaret från de boende i Kortedala och Bergsjön är stort och 1500 personer har skrivit på.

Fakta: 

Namninsamlingsgruppen för Ett kulturhus med Simhall i Kortedala genom Håkan Lundqvist

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu