• 1 700 hushåll i regionen får genom det nya ombyggnadsavtalet större inflytande vid ombyggnader. Innan de säger ja eller nej till en renovering ska hyran vara fastställd.
Göteborgs Fria

Nytt avtal ger hyresgäster större inflytande

Olika nivåer vid ombyggnader av lägenheter, och rätt att veta hyran innan man säger ja eller nej till renoveringen. Det första ombyggnadsavtalet i regionen har träffats mellan Hyresgästföreningen och HSB Göteborg.

GFT har upprepade gånger skrivit om ombyggnationer och renoveringar av hyresrätter med kraftigt höjda hyror som konsekvens. Det har hänt med Stena Fastigheter på Pennygången, i Willhems lägenheter i Biskopsgården, Poseidons kvarter Skäppan i närheten av Kvilletorget och Vita Björn i Majorna där husen ägs av Wallenstam. Hyresgästerna har tagit till kamp, och konflikterna har många gånger varit långdragna. Nu är samtal om så kallade ombyggnadsavtal på gång på flera håll.

– Säkert har det påverkat, det hade varit konstigt om det inte hade gjort det. Man vill inte hamna där, säger Jesper Bryngelsson, biträdande chef för lokalt utvecklingsarbete hos Hyresgästföreningen.

Han är en av dem som varit med och förhandlat fram just detta avtal mellan HSB Göteborg och Hyresgästföreningen i västra Sverige, som för hyresmarknaden i regionen är det första i sitt slag.

Avtalet innebär att de 1 700 hushåll i regionen som är hyresgäster hos HSB Göteborg, blivit lovade inflytande vid ombyggnader. Till exempel gäller det att det ska finnas olika nivåer att välja på vid en ombyggnad. Dessutom ska hyran vara fastställd innan hyresgästen bestämmer sig för ett ja eller nej till ombyggnationen.

– Det absolut viktigaste är att hyresgästerna har chansen att vara med tidigt och tycka och tänka, innan man går igång med ombyggnation. Det innebär att de faktiskt kan få alternativ, och när man gör sina val så vet man vad det kostar, säger Jesper Bryngelsson.

Att fler hyresvärdar kommer att följa efter är Jesper Bryngelsson helt säker på, och säger att det pågår samtal om liknande avtal på flera håll. Ännu kan han inte säga vilka det rör sig om, men att det gäller både privata och allmännyttan och att det kommer att komma under året.

– Jag tror framför allt att hyresgästerna kommer att tycka att det är bra sätt, men jag tror också att parterna, som Hyresgästföreningen och fastighetsvärdarna, kommer tycka att det är bra.

För Hyresgästföreningens del innebär avtalen också att det kommer att gå att utvärdera processerna efter hand, och se om resultaten blir de man hoppats på.

– Jag tror att ganska många fastighetsägare håller med om att de som bäst vet vad som behövs göras är hyresgästerna själva. Med ett avtal blir det en lugnare resa för alla inblandade.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu