Rätt tänkt men ändå så tokigt, LO | Göteborgs Fria
Per Björklund

Inledare


Inledare: Sverigedemokraterna

Fria Tidningen

Rätt tänkt men ändå så tokigt, LO

Att SD lockar abetarväljare samtidigt som man driver en cynisk högerpolitik beror kanske inte enbart på bristande granskning, skriver Per Björklund om LO:s nya kampanj mot Sverigedemokraterna.

I förra veckan lanserade LO en kampanj mot Sverigedemokraterna. I filmer som sprids i sociala medier granskas partiets politik på områden som kan intressera den fackliga landsorganisationens medlemmar.

”Vi tycker att SD har kommit alldeles för lindrigt undan i granskningen av sin politik”, förklarade LO:s digitala strateg Johan Ulvenlöv i en kommentar till Dagens Media när kampanjen presenterades.

Syftet är vällovligt. När det gäller ekonomisk politik och välfärd står SD för klassisk högerpolitik, vilket inte fått i närheten av lika uppmärksamhet som partiets utspel i invandringsfrågan. Att SD kan låtsas värna svenska pensionärer samtidigt som de vill göra miljardbesparingar på välfärden är en stor skandal och ett bottenbetyg för svenska nyhetsmedier.

Att LO vill avslöja SD:s arbetarfientliga politik är därför helt rätt tänkt. Ändå är det något som skaver.

En av filmerna som nu sprids avslöjar Åkessons falska retorik i frågan om vinster i välfärden. Samtidigt som han lovar att inga pengar ska gå ner i giriga riskkapitalisters fickor så driver partiet en motsatt politik i praktiken.

Det är upprörande. Men vilken inställning har då arbetarrörelsens största parti till samma fråga?

Så sent som den här veckan blev det känt att den rödgröna regeringen backar från förslaget att slopa den fria etableringsrätten för privata vårdcentraler, som nu stryks ur den utredning om vinster i välfärden som leds av förre kommunalrådet Ilmar Reepalu (S).

Att förslaget överhuvudtaget fanns med berodde enbart på påtryckningar från Vänsterpartiet.

Även om det naturligtvis finns stora skillnader mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna så blottar LO-kampanjen på sätt och vis arbetarrörelsens akilleshäl. Att SD lyckas locka allt fler arbetarväljare samtidigt som man driver en cynisk högerpolitik beror kanske inte enbart på bristande granskning.

Om Socialdemokraterna faktiskt stod för och uppfattades som ett riktigt alternativ till den borgerliga politik som många väljare bevisligen fått nog av efter åtta år med Alliansens styre, så skulle det politiska samtalet med all säkerhet så väldigt annorlunda ut än det gör idag. Och SD skulle inte kunna gömma sin högerpolitik bakom floskler.

Måltavlan för nästa LO-kampanj borde därmed vara given: Den vinstkramande, visionslösa och företagsvänliga sossehögern.

Fakta: 

Se LO:s senaste kampanjvideo här: 

SDs vinstbluff avslöjad

DELA! SDs vinstbluff avslöjad.

Posted by LO i Sverige on Wednesday, November 4, 2015

 

 

© 2019 Göteborgs Fria