Det högerextrema våldet får aldrig legitimeras | Göteborgs Fria
Per Björklund

Inledare


Per Björklund
  • Nazister marscherar i Stockholm.
Fria Tidningen

Det högerextrema våldet får aldrig legitimeras

Social otrygghet och fascistisk ideologi ligger bakom det högerextrema våldet - inte en inbillad PK-diktatur, skriver Per Björklund.

Sverige haft flest incidenter av dödligt högerextremt våld i hela Västeuropa de senaste 25 åren. Det visar en ny studie av de norska forskarna Jacob Aasland Ravndal och Johannes Due Enstad. Av totalt 116 mordhändelser har hela 16 genomförts i Sverige, varav morden i Trollhättan var den senaste.

Studiens resultat är nedslående men knappast förvånande för den som har någorlunda koll på svenska högerextremisters historia av våld. Det som verkligen förvånar är däremot de norska forskarnas resonemang om varför det är så här. I en debattartikel i Aftenposten med titeln ”Varför är det så mycket mer högerextremt våld i Sverige?” spekulerar de nämligen i att orsaken är ”rekordstor invandring” i kombination med att ”saklig kritik stigmatiseras”.

Om man får tro de norska forskarna var det alltså avsaknaden av debatt om invandringens negativa konsekvenser i form av ”dålig integration och kriminalitet” som fick Anton Lundin Pettersson att attackera och mörda oskyldiga barn och lärare i Trollhättan för två veckor sedan.

Det skulle kunna avfärdas som en ovanligt osmaklig Norge-historia om det inte vore för att samma resonemang sedan länge accepterats som en vedertagen sanning framförallt på borgerliga ledarsidor i Sverige, där otaliga artiklar skrivits på temat de senaste åren.

Egentligen är det inte så konstigt. Högern lever i djup förnekelse om de växande klyftor och den växande sociala otrygghet som präglat det svenska samhället sedan 90-talets början, och inte minst under den borgerliga Alliansen styre. Därför kan den naturligtvis inte heller se sambandet mellan sociala faktorer och Sverigedemokraternas framgångar eller militanta högerextremisters växande aktivitet.

Då återstår den förklaring som rasisterna själva skulle ge: att människors oro över ”massinvandringen” inte tas på allvar av politikerna och att legitim kritik ”tystas”, att vi lever i en PK-diktatur där människors frustration över den snäva ”åsiktskorridoren” bara kan få utlopp genom anlagda bränder och blodigt våld.

Så legitimeras våldet – och fascisternas världsbild.

Låt det inte ske.

© 2019 Göteborgs Fria