”Det har skapat enighet mot hot och våld” | Göteborgs Fria
  • Kristofer Lundberg är glad över responsen från grannarna i området, efter att hans och flera andras lägenheter utsattes för branddåd i helgen.
Göteborgs Fria

”Det har skapat enighet mot hot och våld”

Natten till söndag stoppades brinnande papper in genom brevinkast i flera lägenheter i Hammarkullen, och soprum sattes i branden. I fem av de sex trappuppgångarna bor medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna.

Kristofer Lundberg är ordförande i Rättvisepartiet Socialisterna, RS, i Västra Götaland och han är en av dem i vars lägenhet någon eller några hade stoppat in brinnande papper. Vid kvart i tre på natten till söndag fick han ett samtal. Det brann i hans lägenhet där ingen var hemma.

– Mina barn hade lika gärna kunnat vara hemma. Jag har tidigare varit utsatt för en rad olika attentat men när det sker mot ens hem, mot ens familj – det gör känslan på ett helt annat sätt.

Kristofer Lundberg är säker på att bränderna är politiskt motiverade.

– Jag lever med hot sedan 15 år tillbaka från svenska nazistgrupper. Det är inte helt otroligt att det har att göra med vårt arbete inom asylrörelsen, med tanke på bränderna på asylboenden de senaste veckorna också, säger han.

Men inom RS finns också ett spår om att det kan handla om det kurdiska solidaritetsarbete partiet driver, och Kristofer Lundberg berättar om hot han mottagit på turkiska så sent som två veckor innan de anlagda bränderna.

– Oavsett vem som ligger bakom är syftet att få oss att backa, och det vill vi göra klart att det inte kommer att lyckas.

Dagarna efter har han upplevt en stor uppslutning bland grannarna i området, och på bara några timmar samlades runt 70 personer till ett möte för att prata om nattens händelser. Under tisdagskvällen anordnades en demonstration på Hammarkulletorget där bland andra Vänsterpartiet, Hyresgästföreningen och fritidsgården Mixgården deltog.

– Det har funnits en enorm respons till att gå samman, och att samarbeta för att skapa trygghet i våra områden. Vi var oroliga att det skulle skapa mycket rädsla, men det har skapat en enighet mot hot och våld.

Själv säger Kristofer Lundberg att han personligen inte har blivit mer rädd, men att så väl han som partiet har vidtagit flera säkerhetsåtgärder.

– Jag är inte mer rädd om min egen person eftersom jag har levt i den här situationen så pass länge, men det finns en rädsla kring mina barn. Men jag kommer inte att begränsa mitt politiska arbete eller mitt sociala arbete i område.

Rekommenderade artiklar

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

© 2020 Göteborgs Fria