Recension


Poesi
I det nya havet Författare: Johan Holmlund Förlag: Göran Strömqvist Förlag

  • Johan Holmlund.
Göteborgs Fria

Poesi som ger sig ut i rymden

Poesi som ger människan en ny chans, i rymden. Tobias Magnusson läser Johan Holmlunds nya diktsamling I det nya havet.

Utan vatten inget liv. Det är en enkel sanning och ett faktum i Johan Holmlunds diktsamling I det nya havet. När vattnet till sist sinat söker sig mänskligheten ut i rymden för att leta efter vatten på andra planeter.

Den inledande dikten berättar om en källa som kan skapa nytt liv. Det lätt religiöst färgade språkbruket , och bibliska referenser, återkommer emellanåt.” Dina broar brann/Babylon/ fortsätter att ljuga ihop segrar av det som inte fanns.”

Hoppet finns i vetskapen om att nytt liv hela tiden återskapas. ”Vi vet att solen är en av många”, skriver Holmlund. Och att ”Rymden rymmer stjärnhimlen inom oss/ som blir vi/den plats där alla drömmar börjar och slutar.”

Rymdeposet Aniara är givetvis en oundviklig referens, och likt Martinsson formulerar Holmlund frågeställningar som rör konflikten mellan natur och kultur, och hur det kommit sig att mänsklighetens samlade kunskap lett till en återvändsgränd.

Johan Holmlund skriver med stort allvar. Stilistiskt önskar jag att emellanåt en lättare och mer svävande och tyngdlös prosa. Istället blir vissa rader övertunga: ”Jag sjunger med stenar i munnen/dricker floderna torra”.

Andra passager har en klaustrofobisk verkan, och som fångar känslan av mänsklig utsatthet: ”Jag vill inget hellre än att omfamna minnet av mig själv/ha mig i en kapsel med fyra väggar/golv och tak/så att jag inte slipper ut/Jag vet vad som är jag/ eller snarare vem som var jag/ innan locket stängdes och jag blev omsluten av mig själv/Här i det förrädiska mörkret”

Tidigare har Johan Holmlund gjort sig ett namn som sångare i Göteborgsbaserade indiebandet Easy, vars klassiska debutalbum Magic Seed i år firar 25 år. I början av nästa år kommer bandet att fira detta genom att spela hela albumet live, spår för spår. Deras senaste album Swimming with the beast byggde på Holmlunds poesidebut Jag har simmat med monstret (2010).

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Drabbande kärleksbudskap från Blameful Isles

Recension

Blameful Isles is dope! Det skrev Talib Kweli på sitt Facebookkonto efter att ha upptäckt det svenska bandet Blameful Isles. Så rätt han har i detta. Lysande på de tre föregående albumen och än bättre på nya dubbelalbumet Pleroma, skriver Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

Mossiga noveller om manlighet

Recension

Gemensamt för novellerna i Grand danois är ensamhet. Manlig ensamhet. Skickligt skrivet men mossigt innehåll, tycker Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu