Kampanj ska ta till vara olika förmågor | Göteborgs Fria
  • Alla kan göra något – loppmarknad till exempel.
Göteborgs Fria

Kampanj ska ta till vara olika förmågor

Göteborgs viktigaste frukost eller varför inte Göteborgs viktigaste kuddkrig? Göteborgs Räddningsmissions nya kampanj utmanar människor att göra vad de är bra på, och tycker är roligt, för att samla in pengar.

När göteborgarnas engagemang fullkomligt exploderade för att hjälpa flyktingar under hösten, kände Räddningsmissionen att deras kampanj låg helt rätt i tiden. Den var planerad sedan tidigare, men de senaste veckornas kraftsamling blev som ett kvitto på att det är möjligt. På söndag drar Göteborgs viktigaste igång.

– Det är en kampanj som ska uppmuntra och tillvarata människors vilja att göra gott, och även tillvarata människors goda idéer, kunskaper, förmågor och kreativitet, säger Malin Ekelund som är marknadschef på Göteborgs räddningsmission.

– Man får lov att vara med och göra skillnad i Göteborg. Inget är för litet och inget är för stort.

Privatpersoner, företag, organisationer och kyrkor utmanas genom kampanjen till egna initiativ för att samla in pengar. Det kan till exempel vara ett företag som ordnar en frukost med inträde eller privatpersoner som drar ihop en loppis. Pengarna går sedan till Räddningsmissionens arbete och fyra olika insamlingsmål. Förutom Räddningsmissionens ordinarie fältarbete kring hemlöshet, ska pengarna gå till utsatta barn och ungdomar, till utsatta kvinnor och till flyktingbarn.

– Innan har våra julkampanjer enbart riktat sig mot hemlöshet, men nu är det utökat. När vi går ut med en sådan bred utmaning vill vi också att människor ska kunna säga ”Jag brinner för att hjälpa flyktingbarn, och jag vill att pengarna från mitt event går just dit”.

Alla event som planeras kommer att finnas på hemsidan goteborgsviktigaste.nu, som blir en slags kalender över allt som händer. Dessutom kommer en gerillakampanj att genomföras i början av november, där små hjärtan kommer att hängas upp runt om i staden med olika utmaningar. Hur mycket pengar som kommer att samlas in menar Malin Ekelund är jättesvårt att sia om, eftersom det är första gången med en så pass bred kampanj. Intresset verkar redan vara väckt, och det finns ett lager av idéer som kommer upp på söndag – men ända fram till kampanjens slut sista december går att det att komma med nya förslag.

– Naturligtvis är pengarna jätteviktiga, vi kan inte göra det här jobbet utan pengar. Men den här kraften hos människor, och mobiliseringen av civilsamhället, den är fantastisk att se.

Annons

Rekommenderade artiklar

Nya sextimmarsdagar på gång

Det omdebatterade försöket på Svartedalen är avslutat ­– men det betyder inte slutet för sex timmars arbetsdag i Göteborg. Förslag på nya projekt är redan på gång.

Trafiken lockar till flest medborgarförslag

Frågan om fri kollektivtrafik är åter på tapeten som ett av de första Göteborgsförslagen som nått så många röster att det går vidare till politikerna. Tre månader har precis gått sedan webbsidan lanserades och över 300 förslag har hittills trillat in.

”Göteborg osynliggör diskrimineringen”

Forskare och aktivister vill att jämlikhetsdata införs i Göteborg. Det för att visa på skillnader i livsvillkor utifrån olika diskrimineringsgrunder som etnisk tillhörighet eller religion.

Stöd till unga politiker varierar

Flera personer från ungdomsfullmäktige vittnar om ett försämrat vuxenstöd de senaste åren, och skillnaderna mellan olika stadsdelar är stora.

© 2017 Göteborgs Fria