• ”Det finns stunder då vi måste acceptera små steg framåt – och det finns andra stunder när du behöver springa som en buffel. Nu är det dags att springa”, är ett citat från Henry Red Cloud från det amerikanska urfolket Lakota som Run for your life lyfter fram på sin webbplats.
  • ”Jag tror att det enda sättet att påverka utvecklingen är genom en stark och bred mobilisering och det här är ögonblicket att mobilisera”, säger projektledare Lisa Färnström.
Landets Fria

Tusen springer för klimatet

Run for your life är en manifestation där 1 000 personer springer en stafett från Kiruna till klimattoppmötet i Paris. På vägen sprider de sina berättelser om varför klimatförändringarna måste stoppas nu.

Det finns mycket symbolik i evenemangets upplägg. Ensam är det svårt att springa 4 000 kilometer, men när tillräckligt många personer gör det tillsammans når de fram. Det kanske inte är så kul att löpa klockan tre på natten 20 mil söder om Kiruna i minus 19 grader, men om någon väntar där i skogen och tar över stafettpinnen blir det lättare. Vägen går från Arktis till Paris för att uppmana till klimaträttvisa och en hållbar framtid. Och löparen Ahmed, 15 år, i Östersund är precis lika viktig som miljöprofessorn Johan Rockström eller skådespelaren Lena Endre.

Run for your life har undertiteln En kamp mot tiden och pågår dygnet runt mellan 9 och 30 november. Hela stafetten direktsänds på nätet tillsammans med varje löpares berättelse om varför just den vill vara med och springa för klimatet.

– Jag tror att väldigt många härbärgerar en stor frustration i frågan och längtar efter att göra något stort och konkret tillsammans. Det är det vi gör, säger projektledare Lisa Färnström.

Bredden bland löparna är stor. Så vitt Lisa Färnström vet är den yngsta 12 år och flera är över 70. En del är forskare eller klimatexperter, en del är aktivister, men de flesta beskriver sig som ”vanliga människor” som är oroliga över klimatförändringarna. Riksteatern är initiativtagare till stafetten och arrangörerna har aktivt försökt att leta upp folk som kanske inte brukar vara så aktiva i miljösammanhang.

– Idén är att man behöver hopp och en personlig ingång i frågan från någon som är lite som en själv. Klimatfrågan blir lätt abstrakt, långt bort och full av siffror. Om vi har 1 000 personer med olika bakgrund är sannolikheten att nå fler människor ganska goda hoppas vi.

En annan viktig aspekt av stafetten är att den sker där folk bor och att löparna springer i sin egen hembygd.

– När vi passerar Gällivare springer personer från Gällivare som pratar om hur klimatförändringarna påverkar Gällivare. Vi tror att mobiliseringen behöver ske i hela Sverige.

Men global klimaträttvisa är också i fokus. Bland annat kommer en del löpare att springa för personer som inte kan vara med, och berätta vad som händer i andra länder, säger Lisa Färnström.

– Vi har solidaritetsberättelser, ofta från personer som har rest eller levt utomlands och sett hur människor där påverkas av klimatförändringarna. Någon kanske springer för Rashida eller Sau Peng och berättar om situationen i en by eller för en individ som de har träffat i en annan del av världen.

Ännu är det inte spikat vem som springer vilken sträcka så det går fortfarande utmärkt att anmäla sitt intresse. Arrangörerna hoppas också att många vill ”göra en Forrest Gump” och springa bredvid stafettlöparna, eller stå vid vägen och heja på.

Målet är inte i första hand att påverka klimattoppmötet.

– Det är inte så bokstavligt. Jag tror inte att Obama tittar på det här projektet och tänker ”oj, nu måste jag tänka om”. Men jag tror att det enda sättet att påverka utvecklingen är genom en stark och bred mobilisering och det här är ögonblicket att mobilisera, säger Lisa Färnström.

Den 11 november kommer stafetten till Luleå, där Martin Karlsson är en av löparna och dessutom med i den lokala arrangörsgruppen. Han drivs av frustration samt en vilja att synliggöra klimatfrågan och visa politikerna att de har stöd för att fatta tuffa beslut.

– Miljöfrågor hamnar ofta i skymundan för ekonomi, ekonomin ska alltid ha tolkningsföreträde. För att politikerna ska få mandat måste någon säga att det är okej att sätta ner foten.

Martin Karlsson håller på att skriva sin doktorsavhandling om social hållbarhet, har tidigare haft eget företag som miljökonsult och har jobbat mycket på svenska skidanläggningar. Hans berättelse till Run for your life handlar om årstider.

– Jag vill gärna bo där det finns fyra årstider. I går läste jag att en temperaturförändring på 3,5 grader verkar vara det mest sannolika. Då skulle Stockholm få ett klimat som Paris. Redan nu säger folk i Luleå att klimatet har förändrats. Det är risk att det blir mycket mindre snö och större skillnader i temperatur från dag till dag.

Gruppen i Luleå är bara en av grupperna runt om i landet som tar hand om praktiska frågor på plats. Många ska också ordna lokala arrangemang.

– Det är fint att det här är en gräsrotsrörelse och inte de som har makt och tolkningsutrymme. Det är 1 000 personer som är aktiva och visar att vi vill åstadkomma något, säger Martin Karlsson.

Han hoppas att klimattoppmötet ska präglas av en konstruktiv anda som ger konkreta resultat. Han hoppas också att politikerna ska ha ett rättviseperspektiv och förstå att länderna i det globala nord, så kallade i-länder, måste gå före i utsläppsminskningar.

– Vi har utlokaliserat vår tillverkningsindustri och det är vår konsumtion som driver Kinas fabriker.

Hur viktiga är förhandlingarna i Paris tror du?

– Väldigt viktiga. Det är trots allt nu vi måste sätta ner foten, snart börjar det bli för sent att göra något. Vid två graders temperaturökning börjar systemet att bli självspelande och då kan vi hamna på fem–sex grader. Det vill vi inte!

www.runforyourlife.nu kan du anmäla dig som löpare, komma i kontakt med din lokala arrangörsgrupp och följa direktsändningen under stafetten.

Fakta: 

De springer för klimatet

Bland de mest kända löparna finns fotografen Elisabeth Ohlson Wallin, artisten Emil Jensen, armbrytaren Heidi Andersson, miljöprofessorn Johan Rockström, skådespelaren Lena Endre och RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hej månadens omställare Christian Tengblad!

– Som det är nu blir klimatfrågan något som står i vägen för bolagen. Vi måste vända på den steken, säger Christian Tengblad, samordnare för Fossil free Sverige.

Landets Fria

Omställning Gävle får pris

Månadens omställningsinitiativ har just vunnit ett miljöpris. I höst satsar de på visioner, mat, energi och kommunikation.

Landets Fria

Klimatfolket ska festa och växa

Östgötska initiativet Klimatfolket ska starta festkvällar, bli en ideell förening och spridas till fler platser i landet.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu