Har du spottat på en flykting någon gång? | Göteborgs Fria
Per Björklund

Inledare


Inledare: Fort Europa

  • Spansk gränspolis slår tillbaka flyktingar som försöker ta sig in i den nordafrikanska enklaven Melilla, maj 2014.
Fria Tidningen

Har du spottat på en flykting någon gång?

Vilket ansvar har vi som medborgare för att förhindra att övergrepp sker i vårt namn? undrar Per Björklund.

Mitt i vågen av folklig solidaritet med flyktingar inträffade två händelser förra veckan som orsakade stor indignation i sociala medier.

Den första rörde en dansk man som fångats på bild när han skanderade ”åk hem” och spottade på flyktingar från en bro, när de passerade för att till fots försöka ta sig vidare till Sverige. Agerandet har fördömts av danska politiker från alla politiska läger. ”Jag äcklas djupt av den här bilden”, skrev Mette Abildgaard från Konservative Folkeparti på Facebook.

Den andra incidenten handlade om en ungersk tv-fotograf som sparkade och fällde krokben för flyktingar som forcerade polisens avspärrningar vid staden Röszke, nära gränsen till Serbien. En video som spreds som en löpeld i sociala medier visar hur journalisten från kanalen N1TV fäller en man som bär ett barn och sparkar på en ung kvinna och en man som springer förbi.

Sådana handlingar är naturligtvis värda allt förakt. Och det finns skäl att fundera över det samhällsklimat som kan få vanliga civilpersoner att öppet och utan spår av empati ge sig på oskyldiga medmänniskor. Ändå väcker reaktionerna på dessa incidenter en del frågor.

Är till exempel samma handlingar mer acceptabla när de begås av män i uniform? Är politiska makthavare som beordrar beväpnad polis att stoppa desperata flyktingar mer moraliska än den vanliga medborgaren som spottar på dem som kommit hit? Vilket ansvar har vi som medborgare för att förhindra att övergrepp sker i vårt namn?

Kränkande och våldsam behandling av flyktingar uppfanns inte av den konservativa och auktoritära regeringen i Ungern. I åratal har till exempel spansk gränspolis rutinmässigt använt våld för att stoppa flyktingar från att ta sig in i de spanska enklaverna Ceuta och Melilla vid Marocko. Förra året skrev vi i Fria Tidningen om en incident där 15 människor dog efter att ha beskjutits när de försökte simma runt den mur som byggts för att hålla dem borta från EU:s territorium. Flyktingar som försöker klättra över muren slås tillbaka med batonger och gummikulor.

Vi låter det fortgå, år efter år. Vi finansierar det med våra skattepengar. Vi låter det förgifta vårt samhällsklimat och trubba av våra sinnen.

Så tänk efter noga nu.

Har du spottat på en flykting någon gång?

© 2019 Göteborgs Fria