Svängdörren har blivit en karusell | Göteborgs Fria
Per Björklund

Inledare


Per Björklund
  • Ardalan Shekarabi (S) lovade utredning - inget hände.
Fria Tidningen

Svängdörren har blivit en karusell

Utan en stark opinion kommer lobbyisternas makt bara fortsätta att stärkas, skriver Per Björklund.

Förra veckan tillkännagav den förra socialförsäkringsministern och partiledaren för Kristdemokraterna, Göran Hägglund, att han fått ett nytt uppdrag för vårdkoncernen Aleris. En ledande politiker som ansvarat för att allt mer av vår gemensamma välfärd drivs av vinstdrivande bolag ska nu alltså jobba för ett av de företag som tjänat grova pengar på privatiseringarna.

Sticker det lite i ögonen? Bra, då har du ännu inte blivit helt avtrubbad av politikernas skamlösa karriärklättring från maktens korridorer till näringslivets välavlönade lobbyistuppdrag.

För två år sedan visade Aftbonbladet i en granskning att hela 4 av 10 rikspolitiker går direkt från sina folkvalda uppdrag till lobbyistbranschen. Det har blivit så vanligt att få ens höjer ögonbrynen numera. Att såväl socialdemokrater som borgerliga politiker är med på karusellen bäddar för ett samförstånd mot alla former av skärpta regler.

Därför är den kampanj mot lobbyism och svängdörrspolitik som organisationen Skiftet lanserade i dagarna så angelägen. På Skiftet.org kan du skriva under kravet på karantärsregler för politiker som går till påverkansindustrin och tvärtom och ökad öppenhet kring lobbyisternas verksamhet.

Utan en stark opinon lär ingenting hända i frågan. I december utlovade visserligen civilminister Ardalan Shekarabi (S) en utredning om övergångsregler för politiker som går till näringslivet. Men när Skiftet ringer upp regeringskanslitet för att fråga vad som hänt – åtta månader senare – så är svaret: ingenting.

Det är hög tid att ändra på det.

© 2019 Göteborgs Fria