Borgerlighetens urspårning är Stefan Löfvens fel | Göteborgs Fria
Per Björklund

Inledare


Per Björklund
  • Tråkar ut borgare?
Fria Tidningen

Borgerlighetens urspårning är Stefan Löfvens fel

Regeringen måste ge högern något annat än flyktingar att prata om, skriver Per Björklund.

Vissa borgerliga ledarsidors nyfunna vurm för så kallade integrationsfrågor och invandringspolitik har varit föremål för debatt på sistone. I synnerhet Göteborgs-Posten, Svenska Dagbladet och Dagens Industri har anklagats för att anpassa sig till Sverigedemokraternas agenda i syfte att legitimera partiet som samarbetspartner till en framtida borgerlig regering.

Det mest uppseendeväckande exemplet på den utvecklingen var kanske när Tove Lifvendahl på SvD lyckades koppla hotbilden mot flyktingförläggningar efter Ikeamorden till avsaknaden av en ”trovärdig” invandringspolitik.

Även liberala debattörer har reagerat. I Eskilstuna-Kuriren varnar Svend Dahl för en ”farlig glidning på högerkanten”. I Uppsala Nya Tidning konstaterar Håkan Holmberg att delar av borgerligheten gärna offrar värden som internationalism, individualism och likabehandling – för att säkra en ”näringslivsvänlig” regering.

Att liberaler tar avstånd från flirtandet med högerpopulismen är välkommet. Nu fattas bara att också socialdemokratin tog sitt ansvar. För om det är något, förutom Sverigedemokraternas växande opinionsstöd, som bidragit till den snabba förbruningen av konservativa ledarsidor så är det antagligen den rödgröna regeringens menlöshet.

Visst, somliga drivs säkert av ideologisk övertygelse. Men med tanke på hur små skillnaderna mellan de politiska blocken är idag är det nästan lika troligt att borgerliga ledarskribenter i ren och skär leda sitter och tvingar ur sig text efter text om hur den misslyckade integrationspolitiken.

Om Stefan Löfven verkligen ville skapa fler jobb så skulle han kunna börja med att presentera några verkliga reformer för uttråkade högerskribenter att attackera. Med en rödgrön regering värd namnet skulle ledarsidorna fyllas med rasande angrepp på tillväxtfientlig politik - som arbetstidsförkortning, stängda kärnkraftverk och utbyggd välfärd.

Någon tid att blåsa upp ensamkommande flyktingbarn eller utblottade EU-migranter till för nationen avgörande frågor - och därmed bekräfta Sverigedemokraternas världsbild - skulle knappast finnas över.

Vem vet, en del kanske till och med skulle tycka det vore skönt.

© 2019 Göteborgs Fria