• Amina Hocine.
Göteborgs Fria

Hocines musik tar sig upp på scen

Amina Hocine har levt och andats musik så länge hon kan minnas. Hon är nu aktuell som teaterkompositör vid Folkteatern och USA-turné med Olof Dreijer. GFT kollar hur det står till med turnépeppen och hur det är att kombinera soloprojektet med att skapa för teater.

För tillfället arbetar Amina Hocine med att skapa musik till föreställningen Revisorn av Nikolaj Gogol, vilken har premiär i oktober. Amina Hocine kommer själv att framföra musiken på scenen. Tidigare under året har hon komponerat musiken till Variation och Based on a true story, även dessa på Folkteatern.

– Just nu känner jag mig så himla glad över att få ägna mig åt musiken på heltid. Att få kombinera mitt soloprojekt med att skriva för teater känns fantastiskt. I vanliga fall skriver jag själv, och just därför känns det befriande att få skapa tillsammans med en grupp som Folkteatern, där alla sköter sitt men där vi ändå stöttar varandra.

Hocines musik brukar beskrivas som filmisk dreampop, och hon tror själv att det förklarar varför hennes musik passar så bra för teater. Själv skulle hon benämna sin musik som mörk, humoristisk och lite skev. Ett sound som hon hittade redan i sjuttonårsåldern.

– Ja det är någonting mystisk med det där. Musiken blir som den blir, och jag har aldrig haft ambitionen att placera den i ett elektroniskt eller akustiskt fack. Ändå är det som att kärnan i musiken har bestått ända sedan jag började skriva.

Under våren släppte hon sin andra ep. Ambitionen är att släppa en fullängdare i början av nästa år, även om hon känner att det formatet kommer att kräva något helt annat av henne.

– Jag känner att om jag ska göra ett album ska det vara riktigt bra, en berättelse från början till slut. Sådant tar tid, och därför kan jag inte svara på när exakt det släppet kommer att ske.

Amina Hocine har utöver projektet med Folkteatern även ett pågående samarbete med Clandestino Institut, ett alternativt utbildningsprojekt som genom ett brett internationellt nätverk av forskare, konstnärer, författare och musiker förmedlas perspektiv på kunskap som sällan får det utrymme de förtjänar vid universitet och högskolor i Sverige.

Utöver att båda hennes skivor släppts av Clandestino, har samarbetet även sträckt sig över en musikalisk inspirationsresa till Kairo och Egyptian center for culture and art och turné i Spanien. Nu i höst väntar turné i New York-området tillsammans med Olof Dreijer (The Knife) och hans nya band och Midaricondo.

– Det ska bli spännande att se hur den amerikanska publiken reagerar på min musik. Jag kunde ju se en tydlig skillnad mellan den spanska och den svenska publiken till exempel. I Spanien kändes människorna sjukt nyfikna på musik och satt ner och gav utrymme för musiken att ta plats. I Sverige är det nog mer dans och förknippat med alkohol att gå på konsert även om det såklart inte alltid är så.

Vi pratar vidare om musikens betydelse i Amina Hocines liv. Vid frågan om vad hon har för intressen utöver musik, blir hon lite ställd. Hon berättar att hon gillar att åka bil ibland, och att ge sig tid att tänka.

Efter att vi skiljts åt kommer det ett sms.

– Kom på varför jag har så svårt att svara på vad mina intressen är. Det är för att jag är intresserad av typ allt i hela världen egentligen. Men musiken är roligast.

Fakta: 

Läs även: Febriga drömmar från Amina Hocine – recension (2/7-15)

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Jazz är farligt räddar liv

Under Kulturkalaset återkommer klubbarrangören Elena Wolay med festivalen Jazz är farligt på Liseberg.

Göteborgs Fria

Konst som en del i tillfrisknandet

Sedan januari finns det en konstateljén på Sahlgrenska psykiatri affektiva. ”Många av patienterna uttrycker att de känner en läkande effekt av måleriet”, säger Stefan Karlsson.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu