Per Björklund

Inledare


Inledare: Bostadsbubblan

  • Vågar Magdalena Andersson (S) avskaffa ränteavdragen?
Fria Tidningen

Ta ansvar - gör upp med avdragsberoendet

Politiskt mod krävs för att stoppa det skenande skuldberget, skriver Per Björklund.

Vänsterpartiet tänker kräva en utfasning av de kostsamma ränteavdragen i de kommande budgetförhandlingarna med regeringen. Det beskedet gav partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson i en debattartikel i Svenska Dagbladet på tisdagen.

Ränteavdragen har bidragit till att blåsa upp bostadspriserna och svenskarnas skuldberg och är i praktiken en saftig subvention till bankerna och de mest välbeställda hushållen. 85 procent av de 30 miljarder som avdragen kostar staten går till den rikaste hälften av hushållen. Därför är det mer än välkommet att Vänsterpartiet nu gör slopade ränteavdrag till en stridsfråga.

Att få igenom kravet lär dock inte bli lätt. Finansminister Magdalena Andersson (S) har upprepade gånger slagit fast att det inte är aktuellt att avskaffa ränteavdragen – trots att hon själv på ett seminarium i Almedalen slog hon fast att de är ”fördelningspolitiskt tokiga” och ”ologiska” eftersom fastighetsskatten har begränsats. Till och med den tidigare finansministern Anders Borg har i efterhand medgett att han borde ha gjort något åt avdragen under sin tid vid makten.

Om det någon gång finns ett gynnsamt läge att avskaffa ränteavdragen så är det nu när räntorna är historiskt låga. Och vänsterpartiets förslag om att fasa ut ränteavdragen med en procent om året kan knappast beskrivas som radikalt. I den takten skulle det ta 30 år innan avdragen var helt avskaffade. Att regeringen ändå fegar är säger en hel del, både om socialdemokratins avsaknad av politiskt mod och det känsliga läge som den svenska ekonomin hamnat i.

Efter att politiker, experter och journalister länge ignorerat eller aktivt förnekat riskerna med svenskarnas svällande skuldberg, som är ett av de största i världen i förhållande till BNP, så har bostadsbubblan plötsligt blivit ett argument för att inte göra någonting alls. Varje åtgärd som föreslås mot den växande skuldsättningen – amorteringskrav, slopade ränteavdrag eller bolånetak – beskrivs som alltför riskabel. ”Det kan ju också vara sådant som sticker hål, om man nu har en bubbla, på bubblan”, som Magdalena Andersson 8uttryckte det i Almedalen.

En överhettad bostadsmarknad är illa nog. Men problemet är mycket större än så.

I själva verket har svenskarnas skuldsättning under 2000-talet blivit en viktig motor för tillväxt. Med stigande bostadspriser har allt fler upptäckt att de kan använda bostaden som bankomat, genom att ta ut nya lån för att använda till konsumtion, lyxrenoveringar eller köp av fritidshus. Bostadskreditnämnden, som numera slagits ihop med Boverket, har i rapporter räknat ut att så mycket som två tredjedelar av alla nya bostadslån gått till annat än bostäder. Stora belopp har gott till köp av aktier och andra värdepapper – vilket i sin tur drivit på utvecklingen på börsen.

Opportunistiska politiker har passivt sett på, eller till och med eldat på utvecklingen. Magdalena Andersson skyller gärna på sina företrädare, men det var redan 2005 – under sittande S-regering – som statliga SBAB gick före och erbjöd lån upp till 100 procent av bostadens värde. Medan kritiker varnade för ökade risker hejade dåvarande näringsminister Thomas Östros (S) på och beskrev SBAB som ”verkliga prispressare”.

Idag 10 år senare har Socialdemokraterna en chans att börja åtgärda de problem man själva varit med och skapat. Avtrappade ränteavdrag är långtifrån tillräckligt, men det är en viktig och nödvändig början.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu