Debatt


Aida Hadzic & Carl Odhnoff, Hyresgästföreningens ungdomsnätverk Hemjakten
  • Vi väntar nu med spänning på att politiker på alla nivåer börjar infria sina löften om att bygga bort bostadsbristen, skriver Hyresgästföreingens ungdomsnätverk Hemjakten angående alla de unga vuxna som saknar en egen bostad.
Göteborgs Fria

Ännu ingen ljusning för unga vuxna

Andra hand, tredje hand, inneboende. De senaste fyra åren har Julia Lindstedt flyttat åtta gånger mellan olika osäkra boendeformer. Och hon är inte ensam, skriver Hyresgästföreningens ungdomsnätverk.

Var tredje 20–27-åring i Göteborgsregionen bor i dag i tillfälliga bostäder. Hyresgästföreningen har vartannat år sedan 2003 undersökt hur unga vuxna bor och hur de vill bo. Av årets rapport framgår att det bara är 45 procent som bor i en bostad de kan kalla sin egen. För 12 år sedan var motsvarande andel 59 procent.

Däremot har antalet unga som bor kvar hemma hos föräldrarna minskat något jämfört med för två år sedan. I dag bor var femte ung vuxen kvar hos föräldrarna. Fast de allra flesta vill egentligen flytta.

Att det är något fler som också tar ett första steg för att förverkliga sina drömmar syns i undersökningsresultatet. Nästan var tredje ung vuxen bor i osäkra upplåtelseformer, till exempel hos anhöriga och kompisar, i studentbostad, i andra eller tredje hand eller inneboende i hyrda rum.

För tolv år sedan var det drygt var femte som bodde på det sättet. Men i dag har det blivit vardag för allt fler unga. Det är inte längre uppseendeväckande att likt Julia ha flyttat åtta gånger på fyra år.

Men så här behöver det inte vara. Sedan i våras finns det statliga investeringsstimulanser för att bygga små billiga hyreslägenheter och det är ett första steg i rätt riktning.

Men det kommer inte att lösa situationen för alla som längtar efter en egen dörr att stänga. För det krävs en socialt inriktad bostadspolitik som skapar balans mellan dagens marknadslösningar och de uppenbara behov som finns.

Därför väntar vi nu med spänning på att politiker på alla nivåer börjar infria sina löften om att bygga bort bostadsbristen. För bostaden är inte vilken vara som helst utan en grundläggande rättighet – även för Julia och för alla andra unga vuxna.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu