• Webbsidan Christian Cederwall driver har fått namnet Skogskafferiet ­ trots att många ätbara växter snarare hittas i kulturmark än i skogen.
Göteborgs Fria

Helt gratis – och det miljövänligaste alternativ som finns

Vill du gå steget längre än odling, och själv plocka ätbara växter i naturen? Utbudet är det i vart fall inget fel på – i Sverige finns över 250 olika ätliga växter.

Hallå där, Christian Cederwall, som driver webbsidan Skogsskafferiet.se. Kan du berätta vad det är för något?

– Jag och en kompis startade sidan 2010, och det handlar om att informera om växter vi har i naturen som går att äta, och att i bild och text presentera dem. Vi var intresserade av området, och visst har det i alla tider funnits böcker om ätliga växter, men information på internet fanns det ganska dåligt med då när vi startade. Vi inledde med att lägga in ett större antal, och sedan har vi fyllt på under åren och har nu ett 90-tal växter presenterade på sidan.

– Syftet är att visa på resurserna som finns att använda till mat. Om man tar ekologisk odling några steg längre hamnar man här. Det är det mest miljövänliga alternativ man kan tänka sig. Dessutom finns ju hälsospåret, att i växter som inte har blivit förädlade finns ett näringsinnehåll som många gånger är högre än det man köper i affären.

Hur tror du att allmänhetens kunskap om ätliga växter ser ut?

– Jag har inte hållit på så jättelänge, men bara under de år vi har drivit Skogsskafferiet tycker vi att vi har sett en utveckling vad gäller folks intresse och kunskap. Det känns som att det går hand i hand med en större medvetenhet om miljöproblemen som finns, och med ett ökat intresse för trädgårdsodling till exempel. Dessutom tror jag att det kan påverka att topprestauranger har tagit in en del vilda växter på sina menyer, vilket gör att medvetenheten nog har ökat ännu mer, och att det har blivit lite inne.

Var hittar man växterna?

– Egentligen är det inte så mycket som hittas i skogen, utan i det som kallas kulturmark – där vi människor har varit och påverkat på något sätt. Det är där det händer. Många av växterna är sådant som i dag betraktas som ogräs, men vårt spår för Skogsskafferiet är att det ska vara sådant som klarar sig själv, som man inte ska behöva ta hand om på något sätt.

Går det att endast äta sådant man plockar själv i naturen – och helt sluta handla?

– Jag tycker att man kan prata om det som ett komplement, att ta in fler växter och i vissa fall ersätta sådant man annars köper. Det är ju bara under vissa perioder av året det fungerar. April, maj och juni är kanontider, men ska du göra det under januari, februari till exempel får du gräva efter rötter. Jag har slutat köpa te, juice och en del nötter. Man kan dra ner på att köpa sallad, bär köper jag inte heller och gör till exempel sylt och saft själv. Man får lägga det på sin nivå helt enkelt.

Fakta: 

Några av Christians växt-tips:

• Våtarv: Växer så snart marken är fri, en favorit att lägga i sallader.

• Svinmålla: Fanns till och med i odlingar förr, innan den konkurrerades ut av till exempel spenat. Kan användas på samma sätt.

• Kirskål: Finns ofta i trädgårdar, men många vill bli av med den.

• Kamomill: Gott att göra örtte av.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

De räddar maten som annars slängs

Intervju

Sedan ett år tillbaka fylls det solidariska kylskåpet på Omställningsverkstan upp med mat som annars skulle ha kastats bort flera dagar i veckan. Då får vem som helst komma och rädda det hen vill.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu