• Anneli Jäderholm känner fortfarande ett stort ursinne för vad hon varit med om, men att IVO ska granska område Affektiva 1 ser hon som en seger.
  • För Nancy Wiklund och Anneli Jäderholm ligger bristerna de upplevde då Anneli var inlagd nära i minnet trots att det nu har gått tre år.
Göteborgs Fria

Sahlgrenska får kritik för brister inom psykiatrin

Anneli Jäderholm blev fastspänd med bälte i över fyra timmar och fråntagen rätten att använda sin mobil – utan att rätt myndighet underrättades. IVO riktar nu kritik mot Sahlgrenska för flera brister.

– Den här energin som jag har lagt på detta trauma, den hade jag behövt lägga på min sjukdom, säger Anneli Jäderholm.

Det har nästan på dagen gått tre år sedan Anneli Jäderholm blev utskriven från avdelningen på Östra sjukhuset, dit hon kommit för psykiatrisk tvångsvård. Själv kände hon sig tio gånger sjukare då än när hon kom in, dessutom med flera sömnlösa dygn och ett antal tuffa bältesläggningar bakom sig.

– Jag hade jobbat med SKL-projektet ”Bättre vård mindre tvång”, och träffat så mycket trevlig personal så jag kände att jag äntligen vågade söka vård – och så blev det den värsta omgången någonsin, säger Anneli Jäderholm.

Hon har varit under slutenvård flera gånger tidigare, och föreläser dessutom bland annat om psykiatrin och bältesläggningar.

För drygt ett år sedan anmälde Anneli Jäderholm Sahlgrenska universitetssjukhuset, område psykiatri Affektiva 1, till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Förra veckan kom beslutet, och vårdgivaren får kritik för att inte ha följt gällande lagar och föreskrifter. IVO hittar i sin granskning brister på fem olika punkter. Det IVO kritiserar är att Anneli spändes fast i bälte i över fyra timmar och fråntogs rätten att använda sin mobil. Vid sådana åtgärder ska IVO underrättas men så skedde inte. Dessutom isolerades hon på sitt rum på felaktig grund och journalen stämmer inte överens med besluten om tvångsåtgärder. Anneli fick också besöksförbud, trots att det regleras i en särskild lag och inte ligger inom chefsöverläkarens befogenhet.

För Anneli Jäderholm är känslan av att inte kunna komma i kontakt med omvärlden fortfarande tydlig i minnet. Hon var bokad av Socialstyrelsen för att föreläsa i Almedalen, men berättar att hon inte ens fick ringa för att säga att hon inte kunde komma. De trodde inte att hon kände folk på Socialstyrelsen. Annelis sambo Nancy Wiklund fick heller varken lov att besöka eller ringa henne. Till och med när hon ringde den sista morgonen Anneli var kvar på avdelningen fick hon beskedet att Anneli var för sjuk – några timmar senare skrevs hon ut.

Resultatet av IVO:s granskning kommer att leda till att en verksamhetstillsyn görs vid område psykiatri Affektiva 1. Rutinerna kring hur och vem som fattar olika tvångsåtgärdsbeslut ska granskas, och även hur de dokumenteras och rapporteras till IVO.

– Personligen känner jag fortfarande ett stort ursinne, men i mitt arbete med att förändra psykiatrin är det en stor seger, säger Anneli Jäderholm.

Men vad som nästan upprör henne mest fortfarande, är vårdgivarens yttrande som finns med i IVO:s beslut. Där står det att vårdgivaren inte har bedömt att vården av patienten har medfört någon vårdskada. Anneli stryker under meningen i papprena framför sig.

– Hur kan vårdgivaren ens yttra sig om något sådant? De måste vända sig till mig, annars ska de ha gjort någon psykisk utredning på mig i alla fall. Det stämmer inte.

– De har ju inte ens frågat dig, lägger Nancy till, som istället blev den som fick dra det tunga lasset med att stötta Anneli.

GFT har försökt nå Tobias Nordin, som är verksamhetschef för Affektiva 1, men får först beskedet att han inte har tid den dagen. Därefter lämnar han ändå en kommentar på mejl via presstjänsten, där det bland annat står att de ser allvarligt på kritiken från IVO, och att ”det är en självklarhet för oss att alltid följa de lagar och föreskrifter som finns.” Men när vi återigen frågar varför vi inte kan få ställa frågorna i en intervju, får vi beskedet att Tobias Nordin först vill hinna gå igenom kritiken ordentligt samt se vad IVO meddelar efter den planerade verksamhetstillsynen. För Anneli Jäderholm hade ett samtal, med ett erkännande om bristerna, hjälpt.

– Det säger ju alla, ”vi väntar tills beslutet kommer, säger de att det är fel så har vi gjort fel.” Men nu har ju beslutet kommit, då borde de i alla fall kunna ringa mig.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

De sittstrejkar mot utvisningar

I solidaritet med de ensamkommande som strejkar i Stockholm pågår sedan i fredags en strejk också vid Järntorget.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu