Göteborgs Fria

Stort underhållsbehov i Västra Götaland

Erfarna vandrare hittar bra i Västra Götalands natur, men för nya vandrare kan det bli svårt. Det menar Lars Strandberg, kanslichef på Västkuststiftelsen, som berättar att det finns ett stort underhållsbehov av stigar och leder.

– Vi har massa fina naturreservat och stigar här, men markeringarna är dåliga på flera ställen vilket innebär att vandrare kan gå fel. Vi försöker rätta till det här, men vi är inte riktigt där än och det har med kostnaderna att göra.

Men det finns något som de som vandrar i naturen kan göra för att bidra till att det går åt rätt håll med underhållet.

– Rapportera in vilka brister som finns, så kan vi satsa på att åtgärda där behovet är som störst direkt istället för att leta efter vad som behöver åtgärdas.

Fakta: 

Storslagen natur på västkusten

Friluftsområde nära Göteborg som är rikt på både barrskog och sjöar. Bohusleden går genom området och här finns det flera olika vandringsleder. Vid östra delen av Lövgärdet och söder om Surtesjön finner du Vättleporten som tar dig in i området. Här finns även vindskydd för övernattning.

Ge dig ut i ett av Västsveriges största sammanhängande barrskogsområden, som även är ett sjörikt urbergslandskap. Svartedalen når du från exempelvis Jörlanda och Spekeröd på Stenungsundssidan.

Ett unikt skogsområde rikt på sjöar som omfattar delar av Alingsås, Trollhättans, Lilla Edets, Ales och Lerums kommuner. Här kan du uppleva orörda gammelskogar, storslagna utsikter, fukthedar och kärr.

Naturreservatet är indelat i olika områden som Idåsen, Trehörningen, Ekliden och Kroksjön.

Hitta mer information på http://www.vastkuststiftelsen.se/ och http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/

För dig som vill vandra Bohusleden finns etappbeskrivningar och kartor på http://bohusleden.se

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Utforska naturen i sommar

Intervju

Fria guidar guidar dig till några av de vackraste platserna för både enklare promenader och längre turer.

"Jag blir bara mer triggad ju mer de jävlas med mig"

Intervju

I sju års tid har Angelo Graziano sålt cannabisolja för medicinskt bruk. Han är känd som ”cannabisdoktorn” och har just avtjänat ett tre månader långt fängelse- straff för narkotikabrott. När vi ses i Stockholm har han hunnit med tio dagar i frihet och övertygelsen om oljornas potential tycks vara starkare än någonsin.

Jordbruksverkets inblandning väcker kritik

Intervju

Efter det stora intresset för Reko-ringar har Jordbruksverket satsat på ett projekt som ska stödja etableringen av nya ringar. Men initiativet välkomnas inte av alla.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu