• I värsta fall får familjen Abdou i Hedemora vänta till år 2017 innan något nytt kan ske med deras asylansökan.
Landets Fria

De är fast mellan Sverige och Palestina

Familjen Abdou i Hedemora får varken stanna i Sverige eller kan deporteras till hemlandet Palestina. Tillsammans med flera hundra personer i samma situation befinner de sig i ett juridiskt vakuum.

Minstingen Mohammed Abdou är bara tre månader gammal och har redan fått avslag på sin asylansökan av Migrationsverket. Han bor i Hedemora i Dalarna tillsammans med mamma, pappa och två bröder – som alla har fått nej på sina asylansökningar. Familjen kom till Hedemora från Västbanken i Palestina 2012 och har sedan dess kämpat för att få stanna i Sverige. Men Migrationsverket har gjort bedömningen att de inte har tillräckliga skyddsskäl och därmed väntar bara återresa till Palestina. Problemet är att familjen inte heller kommer in i Västbanken, då vägen via både Jordanien och Israel är stängd för dem. Familjen är fast i ett vakuum mittemellan två länder – en situation utan synbar lösning.

– Vi vet inte vad vi ska göra. Vi bara väntar och kan ansöka på nytt 2017, men det är alldeles för lång tid, säger pappa Rami Abdou.

De två äldre barnen går i skola i Hedemora och familjen önskar inget annat än att kunna slå ner bopålarna och få lugn och ro.

– Det enda jag önskade när jag kom var att skapa ett bra liv för mina barn. Nu är vi i en situation som vi inte kan ta oss ur, säger Rami Abdou.

Totalt kan det vara flera hundra palestinier i Sverige som är i samma situation som familjen Abdou. Det uppskattar Haisam, som är en av de aktivister som arbetar tillsammans med de palestinier i Göteborg som hungerstrejkade under hösten, och som drivit deras fall till nya prövningar hos Migrationsverket.

I november förra året ändrade Migrationsverket på reglerna för personer från Gaza i Palestina och möjliggjorde för fler att få permanent uppehållstillstånd. Bland annat skrev rättschefen att ”Det får för närvarande som regel anses stötande ur ett humanitärt perspektiv att återsända barn till Gaza.” Detta innebär att majoriteten av de palestinier från Gaza som hungerstrejkade i Göteborg under hösten har fått uppehållstillstånd. De som inte har fått uppehållstillstånd är de som kommer från Västbanken.

– Det återstår mycket arbete att bevisa att det finns starka skyddsskäl. Men jag tror vi kommer lyckas och att vi kommer att se flera uppehållstillstånd framöver, säger Haisam.

Migrationsverket har inget tydligt på svar hur länge någon kan behöva leva i ett juridiskt tomrum.

­ ­”Det är frågor som måste besvaras utifrån omständigheterna i det enskilda fallet. Praxis när det gäller konstaterandet av praktiska verkställighetshinder är hård. Utrymmet för Migrationsverket att bevilja uppehållstillstånd i dessa fall är därför mycket litet”, skriver Carl
Bexelius, biträdande rättschef, till Landets Fria Tidning.

Sedan april i år registrerar Migrationsverket palestinska medborgare som just detta, efter att den svenska regeringen officiellt erkänt staten Palestina.

Fram till den första juni i år var det 70 palestinier som sökte asyl i Sverige. Strax över hälften av de avgjorda ärendena har fått bifall.

Fotnot: Haisam vill inte uppge sitt efternamn.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu