• Murar är jättebra för att låsa ut all skit som förändrar oss till att bli missbrukare och kriminella, men de får inte låsa ute de goda aktörer som kan förändra något, säger Peter Söderlund, ordförande i X-Cons. Foto: Kajsa Persson
Göteborgs Fria

”Det finns en otrolig massa kraft i före detta kriminella”

Ett visionsfängelse där samhällets goda aktörer visar andra vägar, och mer pengar till föreningar och organisationer för att erbjuda alternativ. Det är X-cons ordförande Peter Söderlunds recept mot kriminalitet och utanförskap.

Resan bort från år av missbruk och kriminalitet gjorde Peter Söderlund själv för 17 år sedan. Han kom ut från Österåkersanstalten i augusti 1998, och blev mött av Kris vid fängelseportarna.

– Jag hade en liten eld inom mig hela tiden att jag ville ta mig ut ur det, jag visste bara inte riktigt hur. När jag hamnade i fängelse fick jag min chans att lägga av.

Nu har han massor av tankar och idéer när det gäller kriminalvård, att bryta utanförskap och att lämna den kriminella världen. Han pratar ivrigt och gestikulerar mycket, är frustrerad – eller ”gnällig” som han själv säger.

Efter åren i fängelse var Peter Söderlund med och byggde upp föreningen Kris, Kriminellas revansch i samhället. För några år sedan omvandlades Kris Stockholmsförening till X-cons, där han nu är engagerad. De vill gärna att ännu fler lokalföreningar ska startas upp runt om i landet, men det är ett hårt arbete och de har svårt med finansieringen.

– Vi kan supporta med det vi har, idéer och motivation. Vad det handlar om är att det finns en otrolig massa kraft i före detta kriminella och missbrukare, problemet är att man har riktat den åt fel håll.

Peter Söderlund visar bilder på ungdomar från X-Cons olika verksamheter, bland annat stödboende och fotbollslag. Flera gånger stannar han till och nämner någon på bilden som fått ett återfall och gått bort i en överdos.

– Det känns som ett krig ibland, man står där och kämpar och går på begravning emellanåt när någon stupar längs vägen.

När det gäller kriminalitet i Göteborg är det lätt att komma in på gängkriminaliteten, som efter varje skottlossning får ny uppmärksamhet. Peter Söderlund tror precis som många andra att det handlar om ett sökande efter tillhörighet, och menar att man måste nå ut till personerna och engagera dem i något.

– Det krävs folkrörelsearbete. Någonstans dit alla kan komma in är i kriminaliteten, den har öppet 24 timmar om dygnet och anställer alla. Det är svårt att konkurrera mot, men det måste erbjudas alternativ.

Men han ser stora brister i det förebyggande arbetet, som till stor del handlar om brist på resurser.

– Systemet där uppe har tagit över resurserna och budgeterna, och ingen vill göra avkall på sin ekonomi för att föreningar och organisationer ska få någonting. Det behövs mer resurser till människor som organiserar sig för att hjälpa varandra. Det behövs inte så mycket för att skapa tillhörighet.

Han berättar om ett exempel.

– För många år sedan gick vi till Brå, och frågade om inte de hade pengar. Brå sa nej nej, det finns inga pengar men vi kan söka pengar för att utvärdera. Då fick Brå 1,5 miljon för att titta på vår verksamhet.

Också inom kriminalvården finns mycket att göra. Peter Söderlund lyfter fram något som kallas för visionsrum, som finns på vissa anstalter, där intagna ska kunna knyta kontakter med samhället utanför och planera sitt liv i frihet.

– Murar är jättebra för att låsa ut all skit som förändrar oss till att bli missbrukare och kriminella, men de får inte låsa ute de goda aktörer som kan förändra något.

– Drömmen är att ha ett helt fängelse som ett visionsrum. Kriminalvården behöver inte ens vara inne på fängelset, de kan bara sköta in- och utsläpp.

Peter Söderlund upplever inte direkt att det är några större skillnader nu mot 1998 när han själv lämnade kriminaliteten efter många år. Man pratar om samma saker nu som då. Möjligtvis har det blivit lite lättare att ta sig ut i samhället, i och med organisationer som X-cons och Kris.

– Det är jobbigt att se alla ungdomar det går åt helvete för, när det finns hur mycket pengar som helst. Ta bort lite av resurserna där uppe, så får du tio gånger så mycket för pengarna här nere.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

De sittstrejkar mot utvisningar

I solidaritet med de ensamkommande som strejkar i Stockholm pågår sedan i fredags en strejk också vid Järntorget.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu