• Soudabeh Zahraei, curator och konstnärlig ledare, började jobba med festivalen som student vid Valand.
Göteborgs Fria

”Jag ville visa motståndet som finns”

På lördag arrangeras filmfestivalen Kvinnor Film och Motstånd på Bio Roy. Soudabeh Zahraei, curator och konstnärlig ledare, berättar om arbetet med festivalen.

Hur kom idén till festivalen?  

– Jag började jobba med den här festivalen 2013 när jag var student vid Valand. Idén var att jag ville presentera motståndet. Jag ville visa en ny bild, en annan bild, än den som ofta visas av förtryckta kvinnor i Iran och Mellanöstern. Det finns många kvinnor som är förtryckta, men det finns också många modiga kvinnor som gör motstånd. Jag har kämpat i tre år med denna festivalen, och att göra en festival för kvinnor, av kvinnor. Jag vill att alla som är intresserade av att delta ska kunna göra det utan att betala, och därför kostar det ingenting.

Vilket är temat för årets festival?  

– Årets tema blev våld mot kvinnor, eftersom året som har gått har varit väldigt våldsamt. Till exempel stenades en kvinna till döds i Afghanistan, och brändes upp. 2013 var temat politiskt motstånd och förra året handlade det om kvinnokroppen.

Varför vill du visa motståndet just genom film?

– Jag tror att filmen har en väldigt stor effekt. När till exempel konst ställs ut på ett galleri blir publiken begränsad, men genom filmen kan man kommunicera med publiken. Det är ett effektivt sätt för kvinnor att berätta sina berättelser.

Fakta: 

Lördag 23 maj

Kvinnor Film och Motstånd

Filmvisningar och panelsamtal om motstånd. Underrubriken är ”To face violance”.

Kl 12-20, fri entré, bio roy, kungsportsavenyn 45.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu