• Resebyrårena berättar inte gärna om brott mot mänskliga rättigheter i länderna vi reser till.
  • Tre utländska Al-Jazeera-journalister dömdes till mellan sju och tio års fängelse i juni 2014 i Egypten.
  • Sju absoluta monarkier, i form av shejkdömen, styr Förenade Arabemiraten.
  • Tortyr och avrättningar är mycket vanligt i Kina. Det är det land som avrättar flest människor världen.
  • Sedan maj 2014 styrs Thailand av en militärregim.
  • Det händer ofta att människor skadas eller till och med dödas vid demonstrationer i Turkiet.
Fria Tidningen

Hit åker svenskarna – fem odemokratiska resmål

Ska du resa till Turkiet, Thailand, Förenade Arabemiraten, Egypten eller Kina i sommar? Hundratusentals svenskar reser varje år på semester till länder där demokratin och de mänskliga rättigheterna inskränks. Fria Tidningen har sammanställt de fem populäraste odemokratiska resmålen. Här är faktan som resebyråerna inte vill berätta om.

1. Turkiet

Antal resor från Sverige 2013: 728 000
Demokratipoäng: 5.12/10

Så styrs landet:
Parlamentarisk demokrati, dock med begränsningar och ett starkt auktoritärt arv.

Amnestys kommentar:
Turkiet är problematiskt då det tidigare har funnits tecken på att det ska bli bättre för kurder, men istället har vi sett allvarliga försämringar senaste tiden. Det är ett relativt öppet land, det finns frivilligorganisationer, till exempel Amnesty, men det blir allt hårdare kontroll och är svårt att arbeta fritt. Det sker klara försämringar gällande friheten för journalister och oppositionella. Många journalister har fängslats och korruption förekommer.

Kvinnors situation:
Amnesty får många rapporter om hedersrelaterat våld. Det finns en medvetenhet om att våld mot kvinnor är utbrett, men det görs lite åt det, enligt Amnesty.

Hbtq:
Sexuella kontakter mellan män är förbjudna och bestraffas med upp till tre års fängelse. Samkönade par erkänns inte i lag varken vad gäller äktenskap, partnerskap, adoption eller insemination. Inget skydd mot diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet.

2. Thailand

Antal resor från Sverige 2013: 344 000
Demokratipoäng: 5.33/10

Så styrs landet: Militärregim.

Amnestys kommentar:
Thailand är definitivt ingen demokrati, det är en militärregim sedan kuppen i maj 2014. Många människor har fängslats och det har gjorts hårda inskränkningar i yttrandefriheten. Det finns ett stort antal samvetsfångar. Kungamakten har en stark roll och det finns flera fall där personer ansetts kränka kungen och fått långa fängelsestraff. I södra Thailand pågår en väpnad konflikt mot den muslimska minoriteten som få turister känner till, där thailändska säkerhetsstyrkan använt tortyr, fängslanden och allvarliga brott mot mänskliga rättigheter.

Kvinnors situation:
Ett problem i Thailand är den utbredda prostitutionen, både thailändska invånare och flyktingar från Burma, från minoriteten rohingya, utnyttjas för trafficking och slavarbete, enligt Amnesty.

Hbtq:
Samkönade par erkänns inte i lag varken vad gäller äktenskap, partnerskap eller adoption. Diskriminering eller hatbrott på grund av sexuell läggning eller könsidentitet är inte förbjudet. Könsbyte är tillåtet från och med 20 års ålder eller 18 år med föräldrars tillåtelse, enligt Usaid.

3. Förenade Arabemiraten

Antal resor från Sverige 2013: 71 000
Demokratipoäng: 2.64/10

Så styrs landet:
En federation av sju absoluta monarkier i form av shejkdömen, eller emirat. I varje emirat har emiren full makt, det finns inga politiska partier, fackföreningar eller intresseorganisationer. År 2006 och 2011 fick utvalda medborgare rösta till hälften av platserna i den rådgivande församlingen.

Amnestys kommentar:
Yttrandefriheten och föreningsfriheten är hårt beskuren, internetanvändningen är väldigt stor men myndigheterna försöker begränsa tillgången till vissa sajter. Det finns enorma mängder migrantarbetare som behandlas fruktansvärt illa. Invånarna i Förenade Arabemiraten utför knappt tyngre arbeten. Myndigheterna är rädda att ”den arabiska våren” ska komma till landet och försöker stävja alla försök till protester som finns. Utländska medborgare, framförallt gästarbetare, döms ganska ofta till döden i bristfälliga rättegångar. Narkotikalagarna är hårda, turister har dömt till dödsstraff. Det finns ett system enligt Sharia med blodspengar där man kräver pengar av den dömdas familj för att denna ska slippa dödsstraff.

Kvinnors situation:
Kvinnor får inte fatta egna beslut om äktenskap, kvinnor får inte lönearbeta utan mannens medgivande och män får ”tukta” sina fruar och sina minderåriga barn, enligt Human Rights Watch.

Hbtq:
Sexuella kontakter mellan män är förbjudna och straffas med döden. Samkönade par får inte adoptera eller ingå äktenskap och könsbyte är förbjudet. Inget skydd mot diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet, enligt sajten Equaldex.

4. Egypten

Antal resor från Sverige 2013: 71 000
Demokratipoäng: 3.16/10

Så styrs landet:
Militärstyre, men allmänna val har utlovats under 2015.

Amnestys kommentar:
Den arabiska våren blev väldigt mörk i Egypten. Efter Mubarak hade störtats valdes Mursi till president år 2012. Han tillhörde det Muslimska brödraskapet och hans regim stod för många övergrepp, men det fanns också hopp om att få mer demokrati. Han störtades 2013 vilket ledde till stora protester, eftersom han var folkvald. Den nya regimen utförde massarresteringar av Muslimska brödraskapets medlemmar, massrättegångar har hållits där hundratals människor dömts till döden. Enorma övergrepp begicks mot demonstranterna och många dödades. Ingen polis har ställts inför rätta, men de som deltog i protesterna har fått hårda straff, även dödsstraff. Tre utländska Al-Jazeera-reportrar dömdes till mellan sju-tio års fängelse i juni 2014.

Kvinnors situation:
Under den arabiska våren stod män och kvinnor sida vid sida, men nu har kvinnor omringats och utsatts för övergrepp på själva Tahrirtorget, som var symbolen för demonstrationerna. Inte mycket har hänt när kvinnorna anmält det till polisen.

Hbtq:
Sexuella kontakter mellan personer av samma kön är inte uttryckligen förbjudna i lag, men lagar som förbjuder prostitution, obscenitet, omoraliskt beteende och förakt mot religionen används mot hbtq-personer. Samkönade par erkänns inte i lag och det finns inget lagligt skydd mot diskriminering och hatbrott på grund av sexuell läggning eller könsidentitet.

5. Kina

Antal resor från Sverige 2013: 46 000
Demokratipoäng: 3/10

Så styrs landet:
Av Kommunistpartiet. Landet kallar sig själv för ”folkets demokratiska diktatur”.

Amnestys kommentar:
Det finns ingen politisk frihet. Det finns en stor fackförening men den är knuten till Kommunistpartiet. Kina levererar varor till hela världen men arbetarnas rättigheter är beskurna. Det finns hårda regler vad medierna får skriva om, som ges ut som regelböcker. Man får inte skriva om vad som hände på Himmelska fridens torg 1989, frågor som rör Tibet eller om de muslimska uigurernas rättigheter. Många sajter på internet är blockerade, till exempel är det omöjligt att komma åt Amnestys hemsida. Kina har officiellt slutat med sina ökända omskolnings- och arbetsläger, men i stället har man skapat en annan typ av lägerverksamhet där människor hålls i hemliga fängelser i nedlagda skolor eller sjukhus. Personerna som hålls där är inte dömda och kan hållas i flera år och utsättas för svåra övergrepp. Kina är det land som avrättar absolut flest, det rör sig om tusentals personer varje år.

Kvinnors situation:
Våld mot kvinnor är väldigt utbrett. 2009 torterades en ung kvinna av sin man, varpå han dog när hon högg honom med en kniv. Hon dömdes till döden, men tack vare Amnestys kampanj är hennes dödsstraff nu endast villkorligt.

Hbtq:
Samkönade par erkänns inte i lag, vare sig det gäller äktenskap, partnerskap, adoption eller insemination. Diskriminering eller hatbrott på grund av sexuell läggning eller könsidentitet är inte förbjudet.

Fakta: 

Källor:
Amnestys kommentarer gavs av pressekreterare Elisabeth Löfgren.
Demokratipoängen avser The Economists demokratiindex från 2014.
Antal resor är från TDB:s statistik för 2013.
Informationen om hbtq kommer från RFSL:s landrapporter från 2014 om inget annat uppges.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Här är de alternativa EU-mötena

Den 17 november håller EU toppmöte i Göteborg. GFT listar alla manifestationer och event som hålls i samband med toppmötet.

Göteborgs Fria

Här kan du demonstrera på första maj

Arbetarrörelsens högtidsdag är snart här igen! Spana in GFT:s lista för tips på vad som händer under dagen; från första maj-tåg till fest och något däremellan.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu