Fria Tidningen

I Göteborg finns unik fibromyalgiklinik

I Göteborg finns Sveriges enda fibromyalgiklinik. Behandlingsmetoderna har fått kritik, men patienter vittnar om att de fungerar. Fria Tidningen pratar med grundaren och professorn Carl-Gerhard Gottfries.

– En av de första saker vi hjälper dessa patienter med är att få en säker diagnos, berättar Carl-Gerhard Gottfries som är professor emeritus i psykiatri och neurokemi, vid Göteborgs universitet.

Han är grundare till den unika fibromyalgikliniken Gottfriesmottagningen, som startade i Göteborg 1998, med avtal med landstinget. Klinikens enkät visar att patienterna i snitt haft sjukdomen i elva år innan de kommit till mottagningen för att få en diagnos.

– Endast tio procent av dem som har sjukdomen i Sverige har fått en diagnos. Man bryr sig helt enkelt inte om dem, säger Carl-Gerhard Gottfries.

Inom ramen för sitt arbete som professor i psykiatri märkte han att fibromyalgi och den närbesläktade sjukdomen ME/CFS ofta sågs som psykiatriska, trots att de enligt honom är somatiska.

– Fibromyalgi och ME/CFS är mycket missförstådda sjukdomar. Eftersom läkarna hade svårt att ställa diagnos eller ge behandling så kallade man det för psykiatri och brydde sig inte om det mer. Det är ett tragiskt missgrepp.

Nu klassas fibromyalgi som en reumatisk sjukdom och ME/CFS som en neurologisk, dock har patienterna ofta samsjuklighet med exempelvis depressioner, ofta på grund av den trötthet och smärta man lider av.

Carl-Gerhard Gottfries teori var att sjukdomarna beror på infektioner eller sviktande immunförsvar. Han provade därför behandling med stafylokockvaccin, något som de märkte resultat av. Vaccinet drogs in år 2005, men kliniken fortsatte sin sjukvårdande verksamhet, bland annat genom att ge behandling med injektioner med vitamin B12 och folacin.

– Vi har sett att dessa patienter har låga nivåer av vitamin B12 i hjärnan, samtidigt ser vi att de har höga mängder av homocystein, en slaggprodukt som bildas om man har brist på B12 och folacin, säger Carl-Gerhard Gottfries.

Vitaminbehandlingen har mött kritik för att inte vara evidensbaserad. Bland annat skriver barnläkaren Mats Reimers på sin blogg i Dagens medicin på nätet att det är kognitiv terapi och gradvis träning med sjukgymnast som är de behandlingar vid fibromyalgi som har vetenskapligt stöd, inte B12-injektioner.

Men Carl-Gerhard Gottfries säger att 50 procent av patienterna rapporterar effekt och bland Göteborgs fibromyalgiförenings medlemmar är erfarenheten att injektionerna fungerar. Nyligen blev också Gottfries artikel om behandlingen publicerad i den vetenskapliga open source-tidskriften Plos One. Men det behövs mer forskning, anser han, och säger att han tror att det hade forskats mer om fler män hade varit bland de sjuka.

– Av fibromyalgisjuka är nio av tio patienter kvinnor.

Men forskningen, såväl i Göteborg som i Uppsala och USA, är på väg framåt.

– Vi har laboratoriefynd som pekar på att vi inom en snar framtid kan få fram diagnostiska markörer och kanske också ge information om sjukdomarnas orsak.

Redan nu finns fler behandlingar än vitamininjektionerna som kan fungera, enligt Carl-Gerhard Gottfries. Patienterna brukar uppskatta bland annat mindfulness, smärtstillande läkemedel och smärtskola. Även om sjukdomen är kronisk kan behandlingar lindra, enligt Gottfries, som menar att det skulle behövas fler mottagningar för fibromyalgi- och ME/CFS-patienter i landet.

– Egentligen borde alla större lasarett ha en enhet, eftersom det finns så många patienter. Det är också viktigt att ge stöd till primärvården, många primärvårdsläkare ställer sig fortfarande frågande till vad vi håller på med.

Fakta: 

Gottfriesmottagningen

• Sedan årsskiftet kan du söka med egenremiss till Gottfrieskliniken oavsett var i landet du bor.

• Väntetiden är 5-6 månader.

• Mottagningen har avtal med landstinget och avgiften är som för ett vanligt läkarbesök och räknas in i högkostnadsskydddet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

De vill förändra attityder kring fibromyalgi

Mellan 250 000 och 300 000 personer i Sverige, framför allt kvinnor, är drabbade av den dolda folksjukdomen fibromyalgi. Sonja David och Marika Elisabethsdotter berättar om livet med sjukdomen.

Fria Tidningen

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu