• Azadeh Esmaili Zaghi deltar i Valands examensutställning Transition/Omvandling som visas på Konsthallen
  • Utställningen Transition/Omvandling ger möjlighet att ta del av konst av nyetablerade konstnärer med olika perspektiv och uttryckssätt.
Göteborgs Fria

Konst med nya perspektiv

På Konsthallen pågår just nu Valands avgångsutställning för masterutbildningen. GFT träffar eleven Azadeh Esmaili Zaghi för att prata om konst som ett sätt att betrakta livet i exil.

Två dagar innan vernissagen är det fullt av liv och rörelse inne på Konsthallen. Det är Valands masterelever i fri konst och i fotografi som håller på och hänger sin avgångsutställning. Azadeh Esmaili Zaghi är en av tjugotvå elever som nu nått slutet av sin konstnärliga utbildning. Azadeh bjuder mig på en snabb rundtur och vi kryssar fram bland installationer, målningar, teckningar och skulpturer innan vi slår oss ner framför hennes verk Lullaby for a Second Generation Immigrant, ett videoverk som behandlar personliga upplevelser av vad det kan innebära att leva med dubbla tillhörigheter.

– Jag ser fram emot utställningen. Det känns speciellt att få ställa ut på Konsthallen, ett ställe som jag besökt många gånger sedan jag kom till Sverige för sex år sedan. Nu får jag äntligen visa min egen konst här, vilket känns som en dröm.

Azadeh Esmaili Zaghi valde att flytta till Sverige och Borås med sin man för att studera. Beslutet att söka in till Valand var lätt för Azadeh.

– Så länge jag minns har jag haft en vilja att syssla med konst. När jag berättade för mina föräldrar om att jag ville bli konstnär blev de till en början bekymrade och ville att jag skulle söka mig till en annan utbildning. Men nu är de glada för att jag följde min egen röst.

På utbildningen på Valand har Azadeh främst sysslat med performance, video och installation, ofta med sociala och politiska ingångar. Hon berättar att de ämnen som hon berör i sin konst ofta har teman som nationell identitet och kommunikationen mellan öst och väst.

Innan Valand studerade Azadeh Esmaili Zaghi konst i Teheran. Då var det främst måleri som gällde.

– Men även då hade jag en ambition att arbeta med politiska frågor. Jag arrangerade kurser i måleri. Det var främst kvinnor med och under de gånger vi träffades diskuterade vi även politik och förändringar som vi själva kan stå för i samhället. Det var inte bara måleri.

Under den senaste tiden på Valand har Azadeh Esmaili Zaghi tillsammans med Stefan Jensen och Hannah MacFarlane arbetat med en grupp asylsökande i fotoworkshops, samtal och visningar. Projektet tar sin utgångspunkt i utställningens titel och tema - Transition/Omvandling.

– Jag blev uppmuntrad av min lärare Denise Mellion som arbetat med liknande projekt. Tillsammans tog vi bland annat kontakt med Röda Korset, SFI-grupper och Föreningen integrationsnätverk för att bjuda in dem till projektet.

Tanken med projektet är att bland annat att skapa förutsättningar för nya möten med konsten, och att konsten kan skapa nya möten över sociala och kulturella gränser. Efter en fotoworkshop arrangerade Azadeh Esmaili Zaghi även en guidad tur till en elevutställning på Vasagatan.

– Vi hade tolkar med som berättade om utställningen på lätt svenska, persiska, engelska och arabiska. Målet är att få fler att få ta del av det rika kulturliv som vi har, och att detta kan hjälpa till att skapa delaktighet i samhället.

Det kommer även att erbjudas guidade visningar till den pågående avgångsutställningen. I en ny workshop kommer foton som tagits under vandringar i Göteborg, där målet var att betrakta staden utifrån temat omvandling, att väljas ut till en egen utställning.

Hur har responsen från deltagarna varit?

– Den har varit så positiv. Många har kommit tillbaka till utställningen på Vasagatan och tagit med sig släktingar och vänner.

Konststudierna är avklarade och nu väntar utmaningen att försöka försörja sig som konstnär.

– Jag är lite orolig men tror på mig själv. Målet är att stanna i Sverige och att få fortsätta att jobba med konsten.

Transition/Omvandling pågår till och med 24 maj. Den 13 maj är det konstnärspresentationer, kl 17-20.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konst med nya perspektiv

På Konsthallen pågår just nu Valands avgångsutställning för masterutbildningen. GFT träffar eleven Azadeh Esmaili Zaghi för att prata om konst som ett sätt att betrakta livet i exil.

Göteborgs Fria

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu