Debatt


Göteborgs rättighetscenter
  • Göteborgs rättighetscenter ifrågasätter SD-politikerns lämplighet att döma, särskilt i asylärenden, då det uppkommit att denne sprider grov rasistisk, antiromsk, islamofob och funkofob propaganda på olika hatsajter.
Göteborgs Fria

”Allvarligt när nämndeman uttrycker människoförakt”

En granskning har visat att en sverigedemokratisk nämndeman i Förvaltningsrätten i Göteborg på sin fritid sprider rasistiska, antiromska, islamofoba och funkofoba åsikter, vilket inte är förenligt med svensk grundlag, skriver styrelsen för Göteborgs rättighetscenter – mot diskriminering.

Tidningen Expressen har i en serie artiklar granskat förtroendevalda domare – nämndemän – i domstolsväsendet. En av artiklarna, 30 mars, behandlar en sverigedemokratisk politiker och nämndeman i förvaltningsrätten i Göteborg.

Denna domstol är även en av landets fyra migrationsdomstolar, vilket betyder att den aktuella nämndemannen sitter i migrationsdomstolen och avgör om flyktingar ska få asyl.

Expressens artikel avslöjar att nämndemannen på sin fritid sprider grov rasistisk, antiromsk, islamofob och funkofob propaganda på olika hatsajter.

Styrelsen för Göteborgs rättighetscenter – mot diskriminering, GRC, ifrågasätter SD-politikerns lämplighet att döma, särskilt i asylärenden.

Politiska partier och deras förtroendevalda som har anspråk på att ingå i det demokratiska statskicket och som utövar offentlig makt måste rimligtvis följa regeringsformens andra paragraf: ”Den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet.”

Denna paragraf anger också att det allmänna ska motverka diskriminering av människor på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, språklig eller religiös tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller andra omständigheter som gäller den enskilde som person.

Nämndemannasystemet är omdiskuterat bland annat på grund av att nämndemännen är politiskt tillsatta även om det i domstolen inte utövas politisk utan rättslig offentlig makt.

Förespråkare för systemet menar att rättsväsendet och rättssäkerheten stärks av lekmannainsyn.

Styrelsen för GRC tar inte ställning i frågan om systemets existens men ser mycket allvarligt på att en förtroendevald inom systemet upprepat och systematiskt uttrycker människoförakt. Detta är inte förenligt med svensk grundlag, EU:s stadga om de grundläggande fri- och rättigheterna eller FN:s deklarationer om mänskliga rättigheter.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu